Двата водещи украински производители на неон, които осигуряват половината от световните доставки на ключовия за направата на чипове компонент, са спрели работа, след като Москва засили атаките си в страната, предаде Ройтерс. Така има реална заплаха от увеличаване на цените и влошаване на кризата с недостига на полупроводници.

Около 45-54 на сто от световния неон от полупроводников клас, който е много важен за лазерите, използвани при чиповете, се осигурява от украинските компании "Ингаз" (Ingas) и "Криоин" (Cryoin). Това сочат изчисленията на Ройтерс, основаващи се на данните от компаниите и фирмата за прочувания "Тексет" (Techcet). Световното потребление на неон за чипове е достигнало 540 метрични тона миналата година, според оценката на "Тексет".

И двете компании са спрели операциите си, според техни представители, с които Ройтерс се е свързал, тъй като руските военни сили са засилили атаките си срещу украинските градове, убивайки цивилни граждани и унищожавайки ключова инфраструктура.

Преди руската инвазия "Ингаз" е произвеждал от 15 000 до 20 000 кубични метра неон месечно за клиенти в Тайван, Южна Корея, Китай, САЩ и Германия, като около 75 на сто отива за производството на чипове, отбелязва в имейл до Ройтерс главният търговски директор Николай Авджи. Компанията е разположена в Мариупол, който е под руска обсада.

"Криоин", който е произвеждал приблизително 10 000 до 15 000 кубични метра неон месечно и е разположен в Одеса, е спрял работа на 24 февруари, когато започнаха атаките, за да осигури безопасността на служителите си. Това заяви директорката за бизнес развитието на компанията Лариса Бондаренко.

Според нея "Криоин" няма да може да изпълни заявките за 13 000 кубични метра неон през март, освен ако войната не спре.

Компанията може да издържи още поне три месеца, ако заводът не поднови работа, но, ако оборудването бъде повредено , това ще засегне сериозно финансите на фирмата и ще затрудни бързото възобновяване на операциите в завода, предупреди Бондаренко.

Украинският неон е вторичен продукт от руското производство на стомана.

При анексирането на Кримския полуостров от Русия през 2014 г. цените на неона са скочили с 600 на сто, според Комисията за международна търговия на САЩ.