Китай и Съединените щати са обсъдили по телефона график на преговорите, целящи да се сложи край на търговския конфликт между двете страни, предадоха световните агенции.

Китайският вицепремиер Лю Хъ е разговарял с американския министър на финансите Стивън Мнучин и постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър за начините на прилагане на консенсуса, постигнат от президентите на двете страни Доналд Тръмп и Си Цзинпин на срещата им на 30 ноември в Буенос Айрес, посочи китайското министерство на търговията в комюнике.

На тази среща двамата президенти се споразумяха за 90-дневно търговско примирие до 1 март, за да се проведат преговори преди Вашингтон да изпълни заплахата си да увеличи митата, вече наложени за китайски вносни стоки на стойност 200 милиарда долара годишно.

В краткото комюнике се казва, че Лю е обсъдил със събеседниците си "графика на предстоящите икономически и търговски консултации", но без да се уточнява кога и къде ще се проведат.

Не се споменава и дали е бил обсъден случаят с арестуваната в Канада финансова директорка на китайската технологична компания Хуавей (Huawei) Мън Ванчжоу по искане на САЩ, който отново обтегна отношенията между Вашингтон и Пекин