Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор със секретаря по търговията на САЩ Уилбър Рос, съобщи пресслужбата на кабинета. Премиерът е изтъкнал осезателното задълбочаване на ползотворното сътрудничество между България и САЩ, особено след срещата му с американския президент Доналд Тръмп през ноември 2019 г. и провелия се в София в началото на настоящата година Стратегически диалог България-САЩ. Министър-председателят е изразил увереност, че като съюзници и стратегически партньори, България и САЩ ще продължат и занапред да надграждат взаимодействието си, както на широка двустранна основа, така и в рамките на НАТО и сътрудничеството ЕС-САЩ.

Премиерът Борисов е обърнал внимание на търговско-икономическите връзки и значението на американските инвеститори за България. Министър-председателят е приветствал нарастващата инициативност на американската страна за задълбочаването на бизнес контактите с българските компании, допълват от правителствената пресслужба. Борисов е изтъкнал, че САЩ са сред водещите външнотърговски партньори на България. Премиерът е добавил, че допълнително се е уверил в потенциала на двустранните отношения след срещата му през ноември във Вашингтон с представители на Американската търговска камара, която e най-влиятелната организация на американския бизнес с над 300 000 членуващи компании от едрия и средния бизнес в САЩ.

Министър-председателят Бойко Борисов е акцентирал също върху сътрудничеството в енергийната сфера. Борисов е бил категоричен, че водещ приоритет за българското правителство е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Министър-председателят е напомнил, че през 2019 г. България е реализирала за първи път доставки на втечнен природен газ за българския пазар - общо 500 млн. куб. метра, в това число и от САЩ, на конкурентни цени.

Премиерът Борисов е отбелязал напредъка по изграждането на интерконектора Гърция-България, който ще осигури възможност целият регион да получава алтернативни доставки на природен газ от различни източници, в това число от Каспийския регион. Борисов е допълнил, че в момента строителството върви с усилени темпове, като разчистеното трасе на българска територия е над 50 км, а на гръцка - над 15 км. Очаква се до две седмици гръцката компания АВАКС да докара в България и машина за автоматични заварки, с което значително ще се увеличи скоростта по изграждането на интерконектора. Производството и доставката на тръби също се извършва ритмично и над 70 км от тръбите са доставени и се складират в три бази в България.

Министър-председателят Бойко Борисов е обърнал внимание, че в пълна синергия с интерконектора е проектът за изграждане на терминала за втечнен газ до Александруполис. Премиерът е напомнил, че в началото на настоящата година "Булгартрансгаз" ЕАД е подписал предварителен договор за закупуване на 20 процента дял от проектната компания, която ще изгражда терминала. Борисов е посочил, че така страната ни има реално участие в реализирането на проекта и принос за възможността втечнен природен газ да бъде доставян от различни източници, включително от САЩ, Катар, Израел и др. Според премиера, за важността на проекта е показателно и това, че "Булгаргаз" вече е резервирал количества природен газ за период от десет години.

В рамките на разговора премиерът Бойко Борисов е отбелязал предизвикателствата, пред които светът е изправен заради кризата, породена от COVID-19, съобщават още от пресслужбата на кабинета. Министър-председателят е акцентирал върху навременните мерки, които страната ни предприе в борбата срещу заразата. Борисов е благодарил и за цялостната американска подкрепа в полза на усилията на България да се противопостави на разпространението на COVID-19. Той е изразил също така увереност, че тясното сътрудничество за справяне с пандемията и за възстановяването на икономиките след това ще генерира и нов импулс за стратегическия диалог между България и САЩ.