Министерският съвет взе решение за изпращане на нарочна декларация в европейските институции, в която България официално иска - в разглеждането на многогодишната финансова рамка, изравняване на субсидиите в Европейския съюз за земеделските производители. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на земеделието Явор Гечев, цитиран от БТА.

Министър Гечев изтъкна, че страната ни иска изравняването да стане още от тази година.

"Мотивите за това са няколко. Първо - конвергенцията в ЕС се забави прекалено много. Досега беше по-нормално, че изчаквахме изравняването дълги години, но от войната в Украйна ние констатираме, че държавите, които са по източния фланг на ЕС, на практика понасят много по-големи последствия, отколкото западните държави", коментира министър Гечев.

"Тези държави, по източния фланг на Европа, на практика са държавите, които получават по-ниски субсидии. Мислим, че равнопоставеността в ЕС и солидарността се подкопава, ако Съюзът не реагира. С това нарочно решение имаме официална позиция на държавата, с която изпращаме към европейските институции ясен сигнал по отношение на нуждите на българските земеделски производителите", допълни министърът.

Гечев посочи, че страната ни иска реакция и очаква подкрепа "още сега, в тази година". "Надяваме се солидарността в ЕС да надделее."

По-рано пред БНТ министърът на земеделието каза, че тежестта на войната и по-малките субсидии дават много силно негативно отношение. Той отбеляза, че зърнопроизводителите не само в България, но и в Румъния, Полша и Унгария, готвят протести.

Това, което можем да направим ние, е да работим със зърнопроизводителите. Те са прави. Пазарът е натиснат, не толкова заради директния внос на пшеница от Украйна, но има големи количества слънчоглед, които се внасят. Плюс това, в Черно море, заради близостта на войната, търговията беше спряла за месец-два. В момента се активизира, но проблемите ще продължат, докато има война и ние искаме Европа да реагира, защото това, което може да направи държавата със собственото си законодателство, е ограничено, коментира пред националната телевизия Явор Гечев.

По думите му, ако субсидиите бъдат изравнени, не само зърнопроизводителите, но и всички земеделски производители ще получават повече средства. В момента ние сме далеч от средните нива на подпомагане, добави министърът.