При цените на едро на храните по стоковите борси и тържищата през отминалата работна седмица (29 март - 2 април) прави впечатление огромната разлика от над 5 лева, на която се предлагат кашкавалът "Витоша" и кравето сирене в различните области на страната. Най-евтин е кашкавалът в Сливен (8.50 лв./кг), а най-скъп е във Велико Търново (14.36 лв./кг) или разлика от 5.86 лева. Докато при кравето сирене най-ниска е била цената на едро в Добрич (4.50 лв./кг), а най-висока в София (9.49 лв./кг) или разлика от 4.99 лева. Това показва последният седмичен бюлетин на Държавната комисия по стокови борси и тържищата (ДКСБТ).

Ценовата ножица по области продължава да се разтваря

При останалите 8 продукта, чиито цени ДКСБТ представя за всички области, разликите варират от 4.34 лева при каймата смес до 0.08 лева при яйцата. Най-евтина е била каймата в Добрич (3.84 лв./кг), а най-скъпа в Силистра (7.88 лв./кг). Разлика от 1.95 лева има при замразеното пиле (от 3.00 лв./кг в Ямбол до 4.95 лв./кг в Добрич), при зрелия фасул разликата е 1.80 лева (от 3.00 лв./кг във Варна, Враца и Русе до 4.80 лв./кг в София), разлика от 1.40 лева е отчетена при ориза (от 1.80 лв./кг във Враца, Сливен и Стара Загора до 3.20 лв./кг в Бургас), при слънчогледовото олио разликата е 1.26 лева (от 2.10 лв./литъра в Бургас и София до 3.36 лв./литъра във Враца), разлика от 0.60 лева има при брашното тип 500 (от 0.70 лв./кг във Враца до 1.30 лв./кг в Бургас и Пловдив), при захарта разликата е 0.45 лева (от 1.20 лв./кг в София до 1.65 лв./кг в Бургас) и разлика от 0.08 лева е отчетена при яйцата (от 0.16 лв./броя в Плевен и Шумен до 0.24 лв./броя в Бургас).

Седмичната равносметка

Храните на едро отново поевтиняха през отминалата седмица (29 март - 2 април), след като в предходната (22-26 март) бяха поскъпнали с 3.41%. Преди това две поредни седмици храните поевтиняваха съответно с 0.45% (15-19 март) и с 0.64% (8-12 март). Преди това три поредни седмици ДКСБТ отчете поскъпване на храните на едро, съответно с 0.23% (1-15 март), с 0.70% (22-26 февруари) и с 0.71% (15-19 февруари), а в периода (8-12 февруари) храните поевтиняха с 2.40 на сто.

През последната седмица на януари (25-29) и през първата на февруари (1-5), храните по стоковите борси и тържищата поскъпнаха съответно с 2.59% и 2.06 на сто. Три поредни седмици в началото на годината храните на едро поевтиняха, съответно с 2.43% (4-8 януари) с 0.65% (11-15 януари) и с 1.83% (18-22 януари).

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.604 пункта към 2 април, спрямо 1.608 пункта към 26 март, или седмично поевтиняване с 0.25 на сто.

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 30 април), до момента храните на едро по стоковите борси и тържищата в страната са поскъпнали с 2.56% на сто.

На годишна база, спрямо 2 април 2020 година, ИТЦ се е повишил минимално с 0.06% (от 1.603 пункта), сочат обобщените данни от седмичните бюлетини на ДКСБТ.

Седмичната равносметка показва, че от 34-те хранителни продукти, наблюдавани от ДКСБТ, поевтинелите са 16, поскъпналите са 13, а без промяна в цената са 5.

При основните месни, млечни и други продукти

на седмична база преобладават поевтиняващите храни, като трендът е тесен - от минус 3.9% до плюс 2.4 на сто. Най-много е поевтинял зрелият фасул (-3.9% до 3.49 лв./кг), следван от ориза (-0.9% до 2.26 лв./кг), захарта (-0.7% до 1.36 лв./кг), пилешките кренвирши (-0.7% до 4.00 лв./кг), кашкавала "Витоша" (-0.6% до 10.93 лв./кг), лещата (-0.4% до 2.45 лв./кг) и кравето сирене (-0.1% до 4.22 лв./кг). Без промяна в цената е брашното тип 500 (1.02 лв./кг) и пакетчето масло 125 грама (1.93 лв./броя).

През отминалата работна седмица е поскъпнало най-много слънчогледовото олио (+2.4% до 1.97 лв./литъра), следвано от прясното мляко 3% масленост (+1.7% до 1.81 лв./литъра), замразено пиле (+1.0% до 4.22 лв./кг), малотрайни колбаси, вкл. шунка (+0.2% до 5.51 лв./кг) и траен варено-пушен салам (+0.2% до 9.32 лв./кг).

На годишна база, спрямо 2 април 2020 година, обаче, преобладават поскъпналите храни, като най-много са нараснали цените на трайния варено-пушен салам (+0.90 лв. от 8.42 лв./кг), следван от олиото (+0.89 лв. от 2.08 лв./литъра) и кравето сирене (+0.26 лв. от 6.80 лв./кг). Най-много са поевтинели захарта и пилешките кренвирши (-0.07 лв. и за двата продукта, съответно от 1.43 лв./кг и 4.07 лв./кг).

При зеленчуците

наблюдаваните от ДКСБТ, съществува паритет - колкото са поскъпналите, токова са и поевтинелите, като трендът при тях е по-широк - от минус 9.4% до плюс 9.5 на сто. Най-много са поевтинели вносните краставици (-9.4% до 1.55 лв./кг), следвани от оранжерийните краставици (-8.3% до 2.43 лв./кг), зелето (-4.1% до 0.71 лв./кг), вносните домати (-1.1% до 1.76 лв./кг) и пипер червен от внос (-0.7% до 2.78 лв./кг).

Най-много на седмична база са поскъпнали оранжерийните домати (+9.5% до 3.11 лв./кг), следвани от морковите (+4.1% до 0.71 лв./кг) и картофите (+1.7% до 0.60 лв./кг).

На годишна база всички наблюдавани от ДКСБТ зеленчуци са поевтинели, с изключение на оранжерийните домати (+0.61 лв. от 2.50 лв./кг). Най-много са спаднали цените на червения пипер от внос (-1.39 лв. от 4.17 лв./кг), следван от картофите (-0.57 лв. от 1.17 лв./кг) и зрелия кромид лук (-0.41 лв. от 1.10 лв./кг).

При плодовете

на седмична база поевтинелите са повече от поскъпналите, като трендът е нормален за сезона - от минус 6.5% до плюс 1.6 на сто. ДКСБТ отчита най-голямо поевтиняване при портокалите (-6.5% до 1.30 лв./кг), следвани от мандарините (-4.1% до 0.71 лв./кг) и бананите (-2.3% до 2.09 лв./кг). Без промяна в цената са лимоните (1.81 лв./кг). Само ябълките са поскъпнали (+1.6% до 1.26 лв./кг).

На годишна база, както и при зеленчуците, поевтинелите плодове са повече. Най-много са спаднали цените на лимоните (-1.69 лв. от 3.50 лв./кг), мандарините (-0.76 лв. от 2.50 лв./кг) и портокалите (-0.24 лв. от 1.54 лв./кг). Поскъпнали са само ябълките (+0.07 лв. от 1.19 лв./кг).

3e-news.net