Министърът на минната промишленост и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович заяви, че Сърбия ще може да разчита на газ от Азербайджан в момента, когато бъде завършено трасето на газовия интерконектор с България от Ниш до Димитровград, а това означава септември идната година, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

В този момент Сърбия ще може да има минимум 40 процента газ, който няма да бъде от Руската федерация, и когато бяхме в Азербайджан, разговаряхме за това, затова сега се разговаря за тези капацитети и количества, които биха могли да дойдат в нашия газопровод идната година, заяви Михайлович.

Общата стойност на проекта е малко над 160 милиона евро, а общата дължина на газопровода - 170 км. Сръбската част на интерконектора от Ниш до Цариброд е дълга 108 км и ще струва 85,5 милиона евро. Българският участък от границата със Сърбия до София с дължина 62 км ще струва близо 77 милиона евро. ЕС ще подкрепи с проекта 49,6 милиона евро чрез предприсъединителните си фондове.

Плановете са до началото на 2023 г. Сърбия да бъде свързана с газов интерконектор с България. 

Министърката добави, че дотогава Сърбия ще продължи да бъде зависима от договора, който "Сърбиягаз" ще подпише с "Газпром" за 2,2 милиарда кубически метра газ годишно, заедно с дела, който трябва да се осигури заедно с Унгария на пазара за запълване на подземните хранилища.

Първата истинска диверсификация ще бъде идната година, което е голяма щета, защото през изминалите 10 години Сърбия можеше пет пъти да завърши Ниш-Димитровград, но ми се струва, че това никога не е било приоритет. Сега стана криза и се разбра колко важно е това, заяви Михайлович.

Тя добави, че до края на тази година и идната зима Сърбия ще внася въглища и електрическа енергия, като по думите й до година и половина ще има стабилизация на производството на лигнитни въглища в Колубара.

Сърбия всеки ден внася електрическа енергия, 10 до 17 процента от потреблението, отбеляза Михайлович.

Сръбският министър на минното дело и енергетиката Александър Антич разговаря с ръководителя на Европейската делегация в Сърбия, посланик Сем Фабрици за изграждането на интерконектора България - Сърбия като най-значимия общ проект, който ЕС ще подкрепи с 49,6 милиона евро чрез фондовете ИПА, съобщава белградският вестник "Данас", цитиран от БТА.