Малки количества газ потекоха днес по тръбопровода "Ямал-Европа" от Полша към Германия, след като от декември насам той работеше в реверсивен режим, показват данни на германските мрежови оператор "Газкейд", цитирани от Ройтерс и БТА.

Само след час движение в западна посока, преносът на газ обаче отново спря, което доведе до повишаване на цените.

Движението в "правилната" посока

Възобновяването на доставките за Европа (макар и за кратко) беше очаквано, след като във вторник "Газпром" резервира мощности за пръв път от повече от месец насам. Данните сочат, че първоначалният газов поток е бил от едва 16 318 киловатчаса при резервиран капацитет от 16,2 милиона киловатчаса.

"Газпром" запази осем часа транзитен капацитет, започвайки от 22 ч. местно време снощи. Газовият гигант обаче не е резервирал месечен капацитет по тръбата за февруари.

По "Ямал-Европа" обикновено тече около една шеста от руския газ за Европа и Турция. Преносът обаче се обърна в реверсивен режим от 21 декември 2021 г., което оказа допълнителен натиск за повишаване на цените на газа. Европейските референтни цени на газа скочиха тогава до рекордните 184,95 евро за мегаватчас. Тези високи цени накараха купувачите да не купуват спотови обеми от Русия, а вместо това да прибегнат към запасите от газ в Европа, чиито равнища се понижиха под петгодишната им средна стойност.

В края на миналата година руският президент Владимир Путин обвини Германия, че препродава руски газ на Полша и Украйна вместо да го използва, за да успокои пазарите в Европа. "Газпром" изпълнява всичките си договорености и доставя газ в уговорените количества. Компанията дори е увеличила износа, отбеляза на 23 декември Путин.

Как се стигна до "обрата"

Реверсивните газови потоци от Германия за Полша по тръбопровода "Ямал-Европа" намаляха за пръв път от гореспоменатата дата на 26 януари т.г. сутринта. Това отбеляза в данните си германският оператор на мрежата "Газкейд" (Gascade). Реверсивните потоци бяха в обем 9,1 милиона киловатчаса, което е спад с около 9,7 милиона киловатчаса за последните (към съответната дата) 24 часа, сочат данните от измервателния пункт "Малнов" на германско-полската граница. 

Реверсивните потоци на следващия ден - 27 януари сутринта, бяха в обем 7,1 милиона киловатчаса - спад с около 9 милиона киловатчаса за последните 24 часа.

Транснационалният газопровод "Ямал-Европа" преминава през територията на четири страни - Русия, Беларус, Полша и Германия с проектна мощност 32,9 млрд. куб. метра газ годишно.