Газопроводът "Ямал-Европа", който обикновено доставя руски газ до Западна Европа, за седми пореден ден работи в реверсивен режим. Това сочат данни на германския мрежов оператор Газкейд (Gascade), цитирани от Ройтерс и БТА.

Според данните от измервателния пункт "Малнов" на германско-полската граница тази сутрин синьо гориво се пренася в източна посока, към Полша, с капацитет от близо 1,2 млн. киловатчаса на час.

Резултатите от търговете за транспортен капацитет сочат, че руският концерн Газпром не е резервирал транзитен капацитет за износ по "Ямал-Европа" за днес.

Газкейд, която получава руския газ и го пренася през германската мрежа, е собственост на ВИГА (WIGA) - съвместно дружество на Газпром и петролната и газова компания Винтерсхал (Wintershall DEA). Винтерсхал от своя страна е съсобственост на германския концерн БАСФ (BASF) и руската ЛетърУан (LetterOne).

Данни от словашкия оператор Юстрийм (Eustream) показват, че резервираният капацитет за пренос на руски газ за днес от Украйна към Словакия през граничния пункт "Велке Капушани" е 731 574 мегаватчаса - сравнително стабилно количество спрямо петък, макар и под равнищата от началото на декември.

Руският президент Владимир Путин каза по-рано, че Газпром не резервира мощности за пренос по "Ямал-Европа" заради липсата на заявки от европейски потребители, припомня ТАСС. По думите му реверсивният пренос позволява на европейците да препродават газ, закупен по дългосрочни договори.

Газпром увери, че доставя газ за Европа съгласно заявките на потребители в съответствие с действащите договори.

Транснационалният газопровод "Ямал-Европа" преминава през територията на четири страни - Русия, Беларус, Полша и Германия с проектна мощност 32,9 млрд. куб м газ годишно.

Припомняме, че руският енергиен гигант Газпром отхвърли обвиненията, че Москва ограничава доставките на газ за Европа и осъди препродажбата на газ от Германия за Полша.

"Всички обвинения срещу Русия и Газпром, че не доставяме достатъчно газ на европейския пазар, са абсолютно безпочвени, неприемливи и неверни", каза говорителят на Газпром Сергей Куприянов, цитиран от БНР

Говорителят на Газпром заяви, че компанията изпомпва синьо гориво според заявките на потребителите.

"Германия и Франция не са поръчали допълнителни количества газ", заяви Куприянов, и нарече обратната продажба на газ от Германия за Полша на по-високи цени "не най-рационалното решение".

"Газпром е готов да доставя допълнителни обеми газ за Европа по дългосрочни договори и по-евтино в сравнение с препродажните цени", каза Сергей Куприянов в ефира на държавния телевизионен канал "Русия 1". Според говорителя всички проблеми в западноевропейските страни са създадени от самите тях.

Западът от седмици обвинява Русия, че ограничава доставките на газ, за ​​да окаже натиск върху Европа на фона на напрежението около Украйна и за да форсира лицензирането на спорния газопровод "Северен поток 2". Но германското енергийно министерство по-рано днес заяви пред Франс прес, Русия спазва дългосрочните договори за доставка и договорените количества газ пристигат в Германия.