Заради военната си промишленост Русия може да ограничи износа на паладий от 1 май до 31 октомври 2019 година, заедно с други стратегически за производството на оръжия метали. Това съобщи finanz.ru. Тази новина взриви на практика световните цени на метала до рекордни за последните 10 години стойности.

Паладият се среща на Земята 30 пъти по-малко, отколкото златото. Той намира приложение в производството на автомобилни катализатори, както и във военната индустрия. Тенденцията към поскъпване при него е от август миналата година, като днес цената му е почти двойна, отколкото тогава.

Актуалната цена за днес на паладия е 1604 долара за тройунция, в сравнение с ценовото равнище преди три години, поскъпването е 4 пъти. Въпреки понижението на продажбите на нови автомобили в Китай, страхът от дефицит натоварва цените на паладия допълнително ,казват експерти. 

Прогнозите за 2019 година сочат дефицит на пазара от 1.4 милиона тройунции, което показва, че ръст на цената ще има. Експертите на Bank of America прогнозират стойности от 2000 долара за тройунция до края на годината.