Руският президент Владимир Путин потвърди днес, че Москва се е съгласила да удължи зърнената сделка, позволяваща износ на украинско зърно на световните пазари, само с 60 дни и може да излезе изцяло от нея, ако условията ѝ не бъдат изпълнени, предаде Асошиейтед прес.

В изказване на международната парламентарна конференция "Русия-Африка в многополюсния свят, в която участват африкански парламентаристи, Путин отбеляза, че Русия очаква улесняване на износа на собствената си земеделска продукция като част от сделката.

"Справедливото и всеобхватно прилагане на Черноморската зърнена сделка може да бъде осигурено само ако се вземе предвид нашата позиция и в зависимост от това ще преценим по-нататъшното си участие в нея", заяви Путин, цитиран от БТА.

С посредничеството на ООН и Турция през юли беше сключено споразумение, позволяващо на Украйна - една от "житниците" на света - да изнася храни и торове от три от черноморските си пристанища. Споразумението със срок на действие 120 дни беше подновено миналия ноември. Русия се съгласи на още едно удължаване, когато сделката изтече в събота, но отбеляза, че ще приеме то да е само 60-дневно.

Украйна твърди, че удължаването само с 60 дни нарушава условията на сделката, но споразумението позволява на страните да го модифицират, както и направи Русия. ООН и турският президент Реджеп Ердоган потвърдиха, че е договорено удължаване, но не казаха за какъв срок ще е то, което отразява неспособността им да повлияят на решението на Русия.

Москва изразява разочарование, че сделката не успя да осигури пълен достъп за износ на нейното зърно и торове през Черно море. Въпреки това износът на руска пшеница през ноември, декември и януари е бил рекордно висок и е отбелязал увеличение с 24 процента спрямо същия период една година по-рано, сочат данни на "Рефинитив".

Путин използва днешната парламентарна конференция "Русия-Африка", за да повтори руските твърдения, че голяма част от зърното, изнасяно в рамките на сделката, отива на "презадоволените" европейски пазари, а само малка част стига до африканските пазари.