Русия ще запази транзита на газ до Европа през Украйна, макар че този маршрут ще й струва повече, каза руският президент Владимир Путин на годишната си пресконференция днес, предаде ТАСС.

Основният въпрос е за обема и сроковете на доставките, за които да бъде сключен транзитният договор, допълни той.

Въпреки строителството на нови инфраструктурни обекти като "Северен поток", "Северен поток-2", "Турски поток", ще запазим транзита през Украйна. Въпросът е в обема на този транзит и сроковете, за които може да се сключи договор, заяви държавният глава.

Русия не се стреми да сключи договор за определено време, за да прекрати после транзита през Украйна, подчерта той.

Това е удобен маршрут. (. . .) Украинският маршрут до Европа е по-дълъг от маршрута през Балтийско море. Той е по-дълъг и по-скъп за нас, но все пак е добър, разработен маршрут до Централна и Южна Европа, каза президентът.

Мисля, че ще постигнем споразумение с Украйна за газа, отбеляза той.

Има много малък шанс Украйна да подпише ново споразумение за транзит на газ с руския Газпром преди 1 януари. Това каза на пресконференция вчера главният изпълнителен директор на Нафтогаз Андрей Коболев, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

По думите му няма окончателно потвърждение, че руските представители ще присъстват на утрешния кръг от преговорите за ново споразумение.

ЕС, Русия и Украйна ще проведат утре в Берлин тристранни консултации на министерско равнище, на които ще бъдат обсъдени параметрите на бъдещото споразумение за газа - срокове, тарифи и обем на транзита. Това съобщи по-рано днес пресслужбата на ЕК, цитирана от ТАСС.

Брюксел очаква на тристранните консултации да бъде постигнато политическо споразумение за транзита на руски газ след 2019 година, каза пред журналисти представител на ЕК.