Румъния разширява списъка на основни хранителни продукти с таван на търговската надценка и удължава мярката в защита на потребителите с три месеца, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на премиера Марчел Чолаку.

"Днес приемаме мярка, с която продължаваме защитата на покупателната способност на румънците, още повече през зимния период, когато разходите са по-големи. Удължаваме ограничението на търговската надценка за основни хранителни продукти с още три месеца и разширяваме тази мярка", обяви днес премиерът Чолаку в началото на заседание на правителството.

По думите му данни на Националния статистически институт показват, че мярката е имала очаквания ефект. "Спряхме прекомерното нарастване на цените на храните, а за много продукти от списъка се наблюдава съществено намаление на цената в магазините. Затова имаме всички основания да продължим тази мярка, която защитава специално семействата с ниски и средни доходи", заяви Марчел Чолаку, цитиран и от БТА.

Премиерът съобщи, че ще бъде въведено ограничение от максимум 5% търговска надценка за олио, захар, брашно, царевично брашно, свинско, пилешко и говеждо месо, които са внесени неопаковани и които не са преработени в Румъния.

"Това правителство не може да подкрепя спекулативната практика на някои да внасят евтино и да продават скъпо, възползвайки се от факта, че този продукт е необходим в ежедневието на всяко семейство", коментира премиерът.

Списъкът на хранителни продукти с таван на търговската надценка се разширява с ориз с кръгли зърна и грамаж между 0,5-1,5 кг, козунак, доматено пюре, сметана 12 процента масленост, маргарин, мая, круши, чесън, кайма.

Как действа мярката

За селскостопански и хранителни продукти, които се внасят в Румъния и не са преминали процес на преработка/кланица, търговската надценка ще бъде до 5% спрямо покупната цена, към която се добавят преките и непреките разходи, предвидени в заповед на министъра на финансите от 22 декември 2003 г.

Селскостопанските продукти и храни, обхванати от тази мярка, са: олио, захар, брашно, царевично брашно, свинско, пилешко и говеждо месо, за количества опакован продукт, надвишаващи съответно 5 кг и 5 литра.