Европейската комисия съобщи, че е одобрила отпускането не 5,2 милиарда евро обществени средства от страна на 13 държави членки на ЕС за развитието на нисковъглеродната икономика и по-конкретно на системи, свързани с водорода, предаде Ройтерс.

Проектите от общ интерес (IPCEI) са част от програмата Hy2Use и включва страните Португалия, Австрия, Белгия, Дания, Словакия, Испания, Финландия, Франция, Гърция, Италия, Холандия, Полша и Швеция. България не участва към момента в инициативата.

Като цяло се очаква държавите-членки да предоставят до 5,2 млрд. евро публично финансиране, за да отключат допълнителни 7 милиарда евро частни инвестиции. Инициативата включва 35 проекта от 29 компании, включително малки и средни предприятия и стартиращи компании, активни в една или повече държави-членки, като преките участници ще си сътрудничат тясно помежду си, както и с повече от 160 външни партньори, като като университети и изследователски организации от целия ЕС.

Европейската комисия казва, че проектите от Hy2Use "ще покрие голяма част от веригата на стойността на водорода, подкрепяйки изграждането на инфраструктура, свързана с водорода, включително широкомащабни електролизатори и транспортна инфраструктура, за производство, съхранение и транспорт на възобновяеми и нисковъглеродни водород и разработването на иновативни и по-устойчиви технологии за интегриране на водород в промишлени процеси в множество сектори, особено тези, които са по-трудни за декарбонизация, като стомана, цимент и стъкло".

Идеята е, че подобна инициатива "стимулира доставката на възобновяем водород с ниско съдържание на въглерод, като по този начин намалява зависимостта от доставките на природен газ", добавят от ЕК, отбелязвайки, че "няколко мащабни електролизатори трябва да заработят до 2024-2026 г. и много от иновативните технологии трябва да бъдат разработени до 2026-2027 г.".

"Завършването на целия проект е планирано за 2036 г., като крайните срокове варират в зависимост от проекта и участващите компании", уточняват от Брюксел.

Точно преди седмица президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви създаването на "нова европейска банка" за насърчаване на инвестициите във водородни проекти в ЕС с бюджет от 3 милиарда евро.

3e-news.net