Хлябът е поевтинял средно само с 2 до 6%, откакто е премахнато ДДС върху него, сочи проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, съобщиха от синдиката. Експресното изследване е проведено в периода от 6 до 9 юли 2022 г. след гласуваната мярка с актуализацията на държавния бюджет за 0% ДДС върху хляба и брашното, уточняват от КНСБ.

В обхвата на проучването са 20 областни града, малки и големи търговски обекти в тях. Наблюдавани са пет вида хляб, като са отчетени грамажите с оглед калкулиране на цената за килограм.

Резултатите от изследването като цяло потвърждават намаляването на цените на хляба. Наблюдава се обаче силна диференциация в намалението между вида на търговските обекти и между отделните области. Макар и на места да се наблюдава спад до 20% в продажните цени, то осреднените стойности за 20-те града показват по-слабо намаление в диапазон 2 - 6%.

В сравнение с вида на търговските обекти, по-силно изразено намаление има в големите търговски обекти (София, Пловдив, Перник, Разград, Пазарджик), в които достига до 20%. Докато в наблюдаваните малки търговски обекти се регистрира символично намаление и преобладават градовете, при които цените се задържат на същите нива.

Различия в степента на намалението се наблюдава и по видове хляб. Прави впечатление, че при типовия хляб няма спад, а по-скоро цените се задържат на същите нива спрямо месец юни. От данните се вижда, че белият хляб е поевтинял с около 2% в големите търговски обекти, а с половин процент - в малките.

При насъщния от тип "Добруджа" намалението е около 5,2 на сто в големите вериги, докато в малките магазини то е от порядъка на 2,4%. При типовия хляб цената е с 0,2 на сто надолу, а в малките търговски обекти тя не е мръднала. Еднакво е поевтиняването при пълнозърнестия хляб - и в големите, и в малките магазини то е с 6,4 на сто.

В същото време министърката на икономиката Корнелия Нинова каза, че хлябът е поевтинял с 20%, а намалението в по-малките магазини било от порядъка на 16% - 17%. "Това е дългосрочна, а не временна мярка и това се прави за първи път в България, има го в някои страни в Европа", коментира вицепремиерката по бТВ тази сутрин.

От КНСБ съобщават още, че след допитване до хлебопроизводителите от наблюдаваните региони, се очертава нагласата за допълнително намаляване на цените след 11 юли. Производителите от Добрич и Кърджали пък не дават заявка за спад на цените.

Според тях това се дължи както на по-ниската продажна цена в тези населени места, която изостава спрямо отчетената в страната, така и на по-високите разходи за брашно, ток, газ, вода, горива, работни заплати. От изключителна важност е и спускането на методически насоки за прилагането на мярката. Според хлебопроизводителите е нужна разяснителна кампания за приложението ѝ по веригата.

Резултатите от проучването се подкрепят от данните на КЗП от направените проверки в периода 02-05.07.2022 г. Част от търговските вериги веднага са намалили цените с 20% на всички видове хляб вследствие на въведената нулева ставка на облагане. Отчетеното намаление не е резултат от текуща промоционална акция и се очаква да се задържи в дългосрочен план.

От Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите потвърдиха намаляването на цените. Според тях от 11 юли се очаква то да е факт във всички търговски вериги и за всички разновидности хляб. От Съюза обясниха, че липсата на намаление ще е индикатор за това кои са производителите на "светло" и кои в "сивата икономика", но и кои вериги/продавачи "спекулират" и задържат цената. Възможно е ново намаляване на цената на хляба след ефективното прилагане на нулевата ставка за зърнопроизводителите, посочват още от бранша.