Размерът на пенсиите да бъде увеличен с 15 процента, а ковид добавката от 60 лева да бъде запазена до края на годината - това предлагат от ГЕРБ с промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, внесени преди второто четене на законопроекта.

Депутатът Деница Сачева обяви, че от партията ще настояват ковид добавките да бъдат превърнати в социална помощ за най-бедните пенсионери и под тази форма да се изплащат на хората през 2023-а година.

"Предлагаме минималният размер на пенсията да бъде 430 лева, така че да има съпоставими темпове на нарастване на останалите пенсии от трудова дейност", съобщи вот парламентарната трибуна Сачева.

Според приетия на първо четене законопроект, предложен от правителството, пенсиите, отпуснати до края на миналата година, ще бъдат увеличени с 10 процента от 1 юли. След прилагането на този процент, към размера на пенсията ще бъдат прибавени сумите от ковид добавките и останалите компенсации, които получаваха част от възрастните хора след декемврийската индексация на пенсиите.

Управляващите предлагат от 1 юли минималната пенсия да бъде 467 лева, а максималната - 2000 лева. От 1 октомври е заложено преизчисляване на пенсиите, като максималният размер ще се вдигне още - на 3400 лева.

А във връзка с предстоящото второ четене на актуализацията на държавния бюджет депутати от "Има такъв народ" внесоха предложение за намаляване на ставката на ДДС за слънчогледовото олио, плодовете и зеленчуците и определяне на нулев ДДС за брашното.

Проектът, подготвен от председателя на комисията по земеделие в НС Пламен Абровски и негови колеги, предвижда плодовете, зеленчуците и олиото да бъдат облагани с 9-процентова ставка на ДДС за период от 1 година, считано от 1 юли. Така според тях ще се задържи ръстът на цените на възможно най-ниски нива и ще се съхрани покупателната способност на хората.

"Ще се намали финансовата тежест за производители на плодове и зеленчуци, ще се подобри тяхната конкурентоспособност, което от своя страна ще намали сивия сектор и ще допринесе за стабилизирането на пазара", посочват още вносителите на предложението.

То включва и нулев данък добавена стойност за брашно за същия период от време. Според вносителите така ще се смекчи въздействието на високите цени на хляба върху домакинствата и по-специално върху най-уязвимите от тях.

Вчера вицепремиерът Асен Василев заяви пред журналисти, че процедурата за приемане на актуализацията на бюджета се движи по график и че ако се налага, ще се работи и през почивните дни.