Глобалните производители на автомобили увеличиха значително обхвата и мащаба на отстъпките за електрически превозни средства в опит да забавят отслабващото, пише Financial Times, позовавайки се на данни, събрани от HSBC.

За първи път на автомобилните компании се налага да предприемат действия, за да увеличат потребителския интерес, докато преди за електрическите автомобили имаше списъци за изчакване с месеци поради недостатъчно производство.

Във Великобритания отстъпките през октомври направиха възможно закупуването на електрически автомобил средно с 11% под препоръчителната цена на дребно, в САЩ - с 10%. Преди година в Германия почти не се предлагаха отстъпки, а сега те са за около 7%.

Търсенето се оказва под очакваното, което се дължи отчасти на високите цени, негативните доклади (напр. изтегляне на превозни средства, пожари на батерии) и лошата инфраструктура за зареждане, което кара масовия пазар да се отнася предпазливо към закупуването на електрически превозни средства, се отбелязва статията.

"Има ясни признаци, че производителите на автомобили стимулират продажбите на електрически превозни средства", казва автомобилният анализатор на HSBC Майк Тиндал. "Това би било почти немислимо в началото на тази година."

В Обединеното кралство две трети от новите електрически превозни средства са продадени с отстъпка или със силно намалени лихвени проценти по кредити за автомобили, според AutoTrader. В САЩ отстъпките за електрически превозни средства са се утроили през последните 12 месеца.

Американската Tesla последователно намалява цените в Европа, САЩ и Китай, за да подпомогне продажбите на автомобили. Това също оказва влияние върху конкурентите.

FT отбелязва, че е имало предупреждаващи сигнали за отслабване на търсенето. Volkswagen отложи изграждането на четвърти завод за батерии, позовавайки се на слабото търсене на електрически превозни средства в Европа. Докато Mercedes-Benz обвини Китай в "бруталната ценова война" за спадащите печалби.

"Целият пазар внезапно спря да жужи", казва един висш ръководител на автомобилната индустрия.

След като първоначалната вълна от ентусиазъм към електрическите превозни средства отшумя, масовият пазар се оказа много по-малко снизходителен към недостатъците им.

Според мениджъра на VW в Обединеното кралство Алекс Смит, "Когато фазата на ранно внедряване приключи и трябва да се направи преход към масовото приемане, тогава започва малко по-различно потребителско мислене" и нивото на търсенето на хората се повишава. Това важи и за високата цена на електрическите превозни средства, които обикновено струват повече от бензиновите. Има обаче още един важен фактор, който отблъсква хората от закупуване на електрически превозни средства - това е държавната политика в тази област. Ако по-рано населението смяташе електрическите автомобили за единствената възможност за бъдещето, сега се съмнения в това.

По-рано тази година Брюксел реши да разреши продажбата на нови бензинови автомобили, задвижвани със синтетични електрически горива (нов клас въглеродно-неутрални горива, произведени с помощта на електричество от възобновяеми източници) след 2035 г., напомня изданието.

"Хората са много объркани, защото сега чуват различни мнения в Европа", казва главният изпълнителен директор на Peugeot Линда Джаксън. На клиентите, които са смятали, че искат електрическа кола, изведнъж се казва, че има алтернативи.

Обединеното кралство предложи забрана за продажбата на нови бензинови автомобили от 2030 до 2035 г., което също промени настроенията около електрическите превозни средства.

"Всеки, който беше близо до закупуването на електрическа кола, осъзна, че има още пет години", заявява Дарън Ардрон, мениджър на дилърска група за Perrys в Обединеното кралство.