Поскъпване на горивата от лятото, прогнозират от Българската петролна и газова асоциация. След повишението в цените в последната седмица, според бранша, нов скок след няколко месеца е възможен заради биодобавките, които се влагат.

За последните 6 дни плащаме с 4 стотинки повече за литър бензин и дизел.  И най-масовият бензин А 95 вече премина психологическия праг от 2 лева за литър.

От Българската петролна и газова асоциация уточняват, че от март в бензина ще се слага по-голямо количество биодобавка, а при дизела ще се влага ново поколение биодизел, което ще повлияе на цените.

"В момента той е тройно по-скъп от нормалния конвенционален дизел. Тъй като този процент ще продължи да се увеличава, защото такива са международните и европейски задължения, предполагам, че и в следващата година той ще повлияе със сигурност на цените", коментира Светослав Бенчев от асоциацията пред bTV. 

На бензиностанциите очакват промените да доведат до увеличение на цените на дребно с 1-2 стотинки на литър гориво. Ефектът от поскъпването обаче няма да се усети веднага.

"Има стари запаси, може би в рамките на един месец няма да се увеличи, но постепенно тази 1 стотинка ще си дойде на мястото", каза Димитър Хаджидимитров, собственик на бензиностанция. 

Трайно обаче цените на горивата ще продължат да зависят от котировките на петрола на световните пазари.

Експерти казват, че всяка 10-процентна промяна в цените на петрола води до около 3% промяна в цените на горивата в Европа и около 7% в САЩ. По принцип, колкото по-високи са данъците върху горивата, толкова по-малка е промяната в цените на горивата след промяна в цените на петрола. 

Това важи за бензина и дизела. Така че, ако сте в страна с ниски цени на горивата, каквато е България, това означава, че правителството регулира цените. След това цените на петрола имат по-малко пряко въздействие, но в крайна сметка политиките се приспособяват и цените на горивата съответстват на движението на цените на суровия петрол.