Сред резкия спад на цените на бензина и дизела през последните два месеца на 2018 година, от началото на 2019 година се забелязва задържане на стойностите на двата вида основни горива и плавно, но относително слабо поскъпване от началото на февруари.

През ноември и декември миналата година бензинът поевтиня с около 40 стотинки, а дизелът - с около 25 стотинки. Но от 4 февруари до 8 февруари всички бензини - и масовия А95, и А98, както и дизеловото гориво поскъпнаха с 4 стотинки на литър. Дори пропан-бутана спази това и също поскъпна с 4 стотинки. Това показват актуалните данни на специализирания сайт fuelo.net. Единствено при метана нямаме поскъпване за посочения период.

Така днес на бензиностанциите на големите вериги у нас А95 струваше 2.01 лева за литър, а дизелът - 2.21 лева за литър. Различни цени има само при А98, като те варират от 2.31 лева за литър при "Лукойл" до 2.35 лева зда литър при "Петрол".

Като основна причина за поскъпването на горивата се сочи поскъпването на суровия петрол. В момента той Brent е 61.87 долара за барел, като движението му през въпросните 4 дни от 4 до 8 февруари е незначително. През януари имаше едно-две повишения, до 64-65 долара за барел, но те бързо бяха коригирани.

Нещо повече, последните данни от днешната търговия на петролни фючърси (със забавена доставка) показват, че видът WTI е поевтиняла с около 2.5% от началото на февруари, а Brent - с 2.3 на сто. Трябва да уточним, че фючърсните цени са за забавена доставка - обикновено месец след сключване на сделката. Затова по-скоро е редно да очакваме в средата на март леко поевтиняване спрямо сегашните цени.

Дали обаче това ще се отрази на цените по нашите бензиностанции е трудно да се каже. На фона на поскъпването днес видяхме и как държавата ще следи пътя на петрола от танкера до преработвателния завод и после - до бензиностанциите. Това обаче едва ли ще повлияе на цените на дребно.