Операторът на полската газопроводна мрежа Gaz-System започна полагането на морския участък от газопровода "Балтик пайп" по дъното на Балтийско море, предаде ТАСС.

Полагането на тръбите за съоръжението, което трябва да свърже Полша с Дания, е започнало вчера от кораба "Кастороне" в датски води, недалеч от остров Борнхолм.

До края на годината се планира да бъдат заварени и монтирани 275 км газопровод по дъното на Балтийско море, посочи ръководителят на полската компания Томаш Стемпен.

"Балтик пайп" е проект за газопровод, който трябва да свърже находищата в норвежкия шелф на Северно море с Полша през територията на Дания. Проектът предвижда съединяване на норвежката и датската газопреносна системи, разширяване на инфраструктурата на Дания и Полша, както и строителство на тръбoпровод, която да съедини двете страни по дъното на Балтийско море.

Планираната мощност на съоръжението е 10 млрд. куб метра газ годишно. Варшава се надява да завърши строителството до 1 октомври 2022 година.

Неотдавна Полша, която е срещу изграждането на газопровода "Северен поток" 2 предложи на Германия алтернатива за доставки на газ - чрез проекта "Балтик пайп". Варшава смята, че инициативи като "Северен поток-2" противоречат на идеята за солидарност и енергийна безопасност в ЕС.

"Северен поток-2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Проектът е завършен на 95%.