Полша ще поиска Европейската комисия да одобри държавна помощ за строителството на атомна електроцентрала, каза днес правителственият секретар, отговарящ за енергийната инфраструктура Пьотър Наимски, цитиран от Ройтерс.

В днешно време не е възможно да се построи атомна централа без държавна помощ, каза той на пресконференция.

Полша добива по-голямата част от електричеството си от изгаряне на каменни въглища и разглежда атомната енергия като начин за намаляване на вредните емисии в съответствие с изискванията на ЕС.

Варшава планира да построи атомна електроцентрала до 2033 година, но все още не е разработила схема за финансиране.

По-рано през седмицата Полша и САЩ подписаха споразумение, според което Варшава вероятно ще купи ядрени технологии за 18 милиарда долара от американски компании, съобщи енергийното министерство на САЩ.

Финансовите детайли около новата централа не са част от споразумението и строителните разходи и финансирането ще бъдат обект на допълнителни преговори, подчерта Наимски.

По думите му атомната енергия е необходима, тъй като възобновяемите източници, които Полша възнамерява да разработи, включително офшорни вятърни централи и слънчева енергия, трябва да бъдат подкрепени от стабилни доставки.

Полша е единствената страна в ЕС, която не си е поставила за цел да стане въглеродно неутрална. Управляващата партия "Право и справедливост" твърди, че страната се нуждае от повече време и пари, за да пренасочи икономиката си от каменните въглища към по-чиста енергия.

Варшава ще включи местната промишленост в строителството на реактори на по-ниски цени, допълни Наимски.