Полша не изключва възможността да въведе забрана за внос на селскостопански продукти от Русия, заяви министър-председателят Доналд Туск по време на посещението във Варшава на латвийската министър-председателка Евика Силиня, която вече въведе подобна забрана, предаде Ройтерс. До момента страната внася от Русия, Беларус и Украйна, но само преди ден Туск заяви, че границата може да бъде затворена заради вноса на украински стоки.

Подобно на голяма част от Европа, Полша също е обхваната от протести през последните няколко седмици, тъй като земеделските производители излязоха по улиците на демонстрации срещу екологичните разпоредби на Европейския съюз и това, което твърдят, че е нелоялна конкуренция от Украйна, след като блокът отмени митата върху вноса на украински стоки през 2022 г.

Туск обаче заяви, че селскостопанските продукти от Русия и Беларус също причиняват изкривяване на пазара.

"Латвия реши да въведе ембарго върху (селскостопанските) продукти от Русия", заяви полският на пресконференция. "Ще анализираме случая с Латвия и не изключвам Полша да предприеме съответната инициатива", добави той, цитиран от БТА.

Туск заяви, че ЕС трябва "сериозно да се съсредоточи върху по-добри регулации, когато става въпрос за внос на зърнени храни и хранителни стоки от изток".

Очаква се по-късно днес полският премиер да се срещне с представители на земеделците, отбелязва Ройтерс.

Вчера полският министър-председател Доналд Туск не изключи възможността за временно затваряне на полската граница за търговия със стоки с Украйна в момент, когато Полша е разтърсена от масови протести на фермери, предаде Франс прес.

"Обсъждаме с украинската страна и временното затваряне на границата и прекъсването на търговията със стоки като цяло", заяви полският премиер, като подчерта, че това би било "болезнено решение и за двете страни".