Схема за по-евтина електроенергия за земеделските стопани през следващите 10 години и възстановяване на акциза върху горивата обяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис на среща днес с представители, излъчени от протестиращите фермери в страната. Предложенията обаче не удовлетворяват всички искания на протестиращите земеделци.

Предложението на Мицотакис предвижда през първите 2 години земеделците, които участват в кооперативни формати или са изрядни платци, ще плащат цена от под 10 евроцента за киловатчас, а тези, които имат просрочени задължения - под 11 евроцента, като същевременно ще уреждат задълженията си. Длъжниците ще погасят задълженията си с нулева лихва в продължение на 10 години, съобщи АНА-МПА

През следващите 8 години цената за една трета от потреблението ще бъде единна и се оценява на 9 евроцента на киловатчас, докато за останалите две трети потребителите ще могат да се снабдяват от свободния пазар. Според правителството това ще позволи на земеделците да планират дейността си за десет години напред. Мярката ще бъде финансирана преди всичко от Фонда за енергиен преход.

Мицотакис освен това обяви, че в края на март авансово ще бъдат възстановени 40 милиона от общо 82 млн. евро акциз върху горивата за земеделците за 2024 г. Гръцкият премиер заяви, че правителството му е готово за диалог за по-справедлив модел на възстановяване на акциза след 2025 г. включително.

Първите коментари на земеделците след приключване на преговорите бяха, че с "аспирин не се лекуват тежки болести".

"Предложенията не удовлетворяват всички искания на протестиращите земеделци. Представителите им ще се върнат на блокадите, където ще бъдат взети решенията за бъдещето на протеста", заяви представител на фермерите, цитиран от телевизия Скай, след срещата с Мицотакис

"Смятаме, че борбата (ни) трябва да продължи, да се засилят още блокадите (на пътища), за да бъдат максимално удовлетворени исканията за оцеляване, които издигна земеделското движение в страната през всичките тези дни", каза Ризос Марудас, член на Общогръцкия комитет на блокадите след срещата.

От друга страна секретарят на Общогръцкия координационен комитет на земеделците и животновъдите Янис Панагис определи дискусията при премиера като конструктивна и по същество. Той каза, че на нея е имало ангажименти от страна на правителството, но "отговорите ще ги дадат земеделците".

Фермерите са недоволни, че няма поет ангажимент да се въведе строг закон срещу търговците за нелегалния внос на аграрни продукти от чужбина, които на местния пазар се продават като гръцки. Фермерите не получиха подкрепа и в искането за пълни обезщетения при природни бедствия.