Под заглавия "Исторически ден по железния Път на коприната" (в. "Йени асър"), "Влакът по Пътя на коприната премина Босфора" (в. "Йеничаг"), "Дойде от Китай! Премина Босфора и замина за Европа" (в. "Поста") - това са част от заглавията в турските вестници днес, които съобщават новината, че за първи път товарен влак от Китай за Европа е преминал по жп трасето на тунела Мармарай под Босфора.

Курсът на влака се извършва по проекта "Съвременен Път на коприната" и обхваща общо 10 страни, пише днес в. "Гюнеш".

"Беше мечта, стана реалност", отбелязва изданието, според което новият жп коридор ще промени баланса в световната търговия и логистика. Той също така реализира мечтата за железен Път на коприната, свързващ Далечния изток и Европа, посочва още изданието.

В Анкара влакът беше посрещнат с церемония, на която присъства и турският министър на транспорта и инфраструктурата Джахит Турхан, пише "Дирилиш постасъ".

Трасето е част от инициативата "Един пояс, един път". Целият курс на влака от Китай ще продължава 18 дни, но се предвижда чрез някои подобрения този срок да бъде сведен до 13-14 дни. Влакът с обща дължина 820 метра пресича два континента, 10 страни и две морета, изминавайки близо 11 500 километра. Той пренася товар, съпоставим с този, превозван от 42 ТИР-а.

"Дирилиш постасъ" отбелязва, че посредством железния Път на коприната през Турция ще преминава търговски обмен между Китай и Европа на стойност 21 трилиона долара.

"Ден на гордост за проекта на века", пише в заглавие и в. "Йени шафак" по повод интегрирането на тунела Мармарай под Босфора в железния Път на коприната.

Влакът Чайна рейлуей експрес потегля от китайския град Сиан и продължава през Казахстан и Азербайджан. В Турция той пристига от Грузия и преминава към България през пункта Капъкуле/Капитан Андреево. По-нататък влакът продължава пътя си през Сърбия, Унгария и Словакия, а последната му спирка е чешката столица Прага.