Групата на седемте най-богати държави подкрепи днес глобален инфраструктурен план за по-бедните страни алтернатива на китайската инициатива "Един пояс, един път", възлизаща на трилиони долари, предаде ДПА.

Американски представители обявиха плана днес в кулоарите на тридневната среща на върха на Г-7 в английското крайбрежно селище Карбис бай. Според тях целта е да се осигурят около 40 трилиона долара, за да може бедните и развиващите се страни да настигнат богатите в областта на инфраструктурата.

"Днес президентът Джо Байдън се срещна с лидерите от Г-7, за да обсъди стратегическата конкуренция с Китай и ангажирането с конкретни действия в помощ на огромните инфраструктурни нужди на страните с нисък и среден доход", каза Белият дом, цитиран от Ройтерс. Надеждите са, че планът, наречен "Да построим отново по-добър свят" (Build Back Better World), ще осигури прозрачно инфрактруктурно партньорство, което да помогне до 2035 г. да се съберат необходимите около 40 трлн. долара, за да могат развиващите се страни да се изравнят с останалите.

Очаква се проектът да помогне на тези страни, били те в Латинска Америка, Африка или Азия, да се възстановят след пандемията, като се фокусира върху климата, здравеопазването, цифровизацията и борбата за неравенството, заяви Белият дом в комюнике, цитирано от Франс прес.

Американското правителство смята, че могат да бъдат осигурени стотици милиарди долари благодарение на частния сектор.

"Не става въпрос страните да трябва да избират между САЩ и Китай, а да им се предложи едно положително, алтернативно виждане и подход, който те да поискат да изберат", увери американски висш представител.

Макар да не бяха поети конкретни финансови ангажименти, американските представители казаха, че САЩ, партньорите в Г-7, частният сектор и други заинтересовани страни скоро ще осигурят стотици милиарди долари за инвестиции в инфраструктурата на страни с ниски и средни доходи.

Очаква се инициативата да бъде включена утре в заключителното комюнике на лидерите от Г-7.