Достъпът на европейски компании до инфраструктурни проекти по инициативата "Новият път на коприната" е затруднен, констатира Търговската камара на ЕС в Пекин, цитирана от ДПА и Франс прес.

Китай представя инициативата си - план за трилиони долари за изграждане на инфраструктура на различни континенти - като схема за развитие, отворена за всички държави.

Европейският бизнес обаче твърди, че не може да участва в инфраструктурни проекти, които попадат под шапката на инициативата заради липсата на прозрачност, сочи проучване на камарата.

Компаниите, включени в изследването, посочват липсата на достъп до информация за търговете като едно от основните предизвикателства.

Само две от 132 анкетирани фирми отбелязват, че са научили за възможности за проекти чрез публична информация за обществени поръчки. Почти всички компании, участващи в проекти по "Новият път на коприната", твърдят, че са включени или от китайски бизнес партньори, или от правителството.

Само 20 от проучените компании са подали оферти за проекти, свързани с тази гигантска инфраструктурна инициатива, която ще свърже Китай с неговите клиенти и доставчици от Европа, но също от Африка или Близкия изток. От тях само 10 процента (т.е. две) са научили за проекта чрез публично достъпна информация, изтъква АФП.

Липсата и на прозрачност, и на лоялен механизъм за възлагане на обществени поръчки допринася за изненадващо ниското ниво на участие от многостранни банки за развитие като Световната банка и Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции, които имат много строги критерии за инвестиции, отбелязват авторите на проучването.

Почти цялото финансиране на проектите идва от китайски банки и компании, което е в разрез с имиджа на международната инициатива на китайските власти, допълва ДПА, като се позовава на данни от изследването.