Цените на петрола продължават да се понижават и вече загубиха 18% на месечна база, съобщи Bloomberg. Днес на търговете цената на Brent слезе под 70 долара за барел- 69.73 долара и това е най-ниско равнище от шест месеца насам.

Сортът WTI поевтинява десети ден подред, нещо, което не се е случвало на пазарите от 2014 година. Неговата цена вече е под 60 долара за барел.

Причината за поевтиняването на петрола е в увеличените добиви от САЩ, Саудитска Арабия и Русия. САЩ вече излязоха на първо място и добиват по 11.6 милиона барела на денонощие, като прогнозите са през 2019 те да преминат и границата от 12 милиона барела.

Русия постави рекорд на добиване на петрол от съветско време, произвеждайки по 11.4 милиона барела на денонощие. Саудитска Арабия също не изостава и от 9.8 милиона барела преди два месеца, вече произвежда 10.7 милиона барела.

Според оценка на американското Министерство на енергетиката, в момента предлагането на петрол превишава търсенето с около 170 000 барела дневно, а до края на годината този излишък се очаква да достигне 690 000 барела.

За да намалее производството на шистов петрол в САЩ, които са лидер в света, цената трябва да слезе до 40-50 долара за барел, смятат експерти.