Цените на петрола рязко спаднаха с повече от долар и половина в днешната азиатска търговия под натиска на спадащото напрежение в Близкия изток, след като Израел изтегли голяма част от войските си от южната част на ивицата Газа, а Египет обяви, че има напредък в преговорите за примирие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, се сринаха с 1,70 долара или 1,9 на сто до 89,47 долара за барел.

Договорите за американски лек суров петрол спаднаха с 1,62 долара или 1,9 на сто до 85,29 долара за барел.

"Изглежда, че катализаторът на този спад е изтеглянето на повечето израелски войници освен една бригада от Южна Газа в отговор на растящия международен натиск и в опит за деескалация на напрежението след ударите в Дамаск от миналата седмица, при които бяха убити висши ирански военни", посочи анализаторът от Ай Джи (IG) Тони Сикамор.

В същото време израелският военен министър Йоав Галан заяви, че Израел е готов на всякакви сценарии по отношение на Иран, след като Техеран се закани да отмъсти за убийството на военните.

Цените на петрола все пак получиха известна подкрепа от Саудитска Арабия, която през уикенда повиши цените, на които продава петрола си в Азия, след като обединението ОПЕК+ се съгласи да запази действащите ограничения за добива, а петролният пазар в Близкия изток показва признаци на засилване, информира Блумбърг в петък, 5 април. Стъпката все пак беше очаквана от пазарите.

Петролният пазар в Близкия изток изглежда белязан от все по-затегнато предлагане. Комитет на ОПЕК и партньорите на организацията препоръча по-рано тази седмица ограниченията за петролния добив да бъдат запазени и през юни. Освен това геополитическите рискове, свързани с войната и нападенията върху товарни кораби, допринесоха за повишаване на фючърсите до най-високото ценово равнище за тази година - над 91 долара за барел.