Цените на петрола се повишават в днешната търговия заради опасенията за по-ниско предлагане, тъй като основните производители поддържат съкращенията на производството, както и поради признаците за по-силен икономически растеж в САЩ - най-големият потребител на петрол в света, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се повишиха с 31 цента или 0,4 на сто до 89,66 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол добавиха 30 цента или 0,4 на сто до 85,73 долара за барел.

В сряда и двата контракта отчетоха ръст четвърти пореден търговски ден и затвориха в сряда на най-високото им ниво от края на октомври.

Среща на висши министри от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+), включително Русия, запази политиката си на намалени доставки на петрол непроменена в сряда и притисна някои страни да увеличат спазването на съкращенията на добива.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 13 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Сахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

В сряда президентът на Управлението за федерален резерв на САЩ Джером Пауъл беше предпазлив относно бъдещите намаления на лихвените проценти поради последните данни, показващи по-висок от очакваното ръст на работните места и инфлация.

Коментарите бяха положителни за петрола, защото показаха солиден икономически растеж в САЩ, каза Роб Хауърт, старши инвестиционен стратег за групата за управление на активи на "Ю Ес Банк" (U.S. Bank).