Цените на двата основни сорта петрол продължават да се повишават в сутрешната търговия на 5 април. Основната причина за продължаващия ръст на ценовите нива са опасенията за засилване на геополитическото напрежение в Близкия изток. Както сорт Brent, така и лекият WTI обновиха рекордите от края на октомври, съобщи 3е-News. 

Стойността на юнските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към момента на публикуване тази сутрин се повишава до 91,11 долара за барел, което е с 0,46 долара (+0,51%) над стойността при затваряне на търговията ден по-рано. В четвъртък договорите за този сорт поскъпнаха с 1,3 долара (ръст от 1,5%) до 90,65 долара за барел.

Фючърсите за петрола сорт WTI за месец май на нюйоркската борса (NYMEX) нарастват до 86,86 долара за барел - плюс 0,27 долара или 0,31 %. При затваряне на предишната търговия стойността на тези договори се увеличи с 1,6 долара (1,4%) до 86,59 долара за барел.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви на заседание на израелския кабинет за сигурност в четвъртък, че страната "ще действа в съответствие с основния принцип: който ни нарани или планира да ни нарани, ние ще му навредим." Според портала Axios, който се позовава на израелски източници, страната е уведомила САЩ, че Иран се готвят да нанесат ракетен удар по нея от своя територия.

Израел е съобщил на САЩ, че ако Иран предприеме атака от своята територия, това ще предизвика решителна реакция от Израел и ще изведе настоящия конфликт на друго ниво, пише Axios.

Наблюдателите на петролния пазар смятат, че ако наистина този конфликт се задълбочи, то в краткосрочно бъдеще цените на петрола може да се повишат още.