Цените на петрола се повишиха с повече от 1 долар в азиатската търговия днес поради очакванията за спад в предлагането на руски суров петрол, което помогна да се компенсират опасенията от удара върху растежа на търсенето на транспортни горива в САЩ на фона на разгръщаща се арктическа буря заплашваща пътуванията по време на празничния сезон, предава БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Петролът сорт Брент от Северно море се повиши с 66 цента или 0,8 на сто до 81,64 долара за барел към 06:40 българско време.

Фючърсите на американскияа лек суров петрол нараснаха със 78 цента или 1 на сто до 78,27 долара за барел. Контрактите и на двата сорта достигнаха върхове съответно от 82,17 и 78,77 долара за барел по-рано през сесията.

Износът на руски петрол от балтийския регион може да се понижи с 20 на сто през декември спрямо предходния месец, след като Европейският съюз и страните от Г-7 наложиха санкции и таван на цените на нефта произвеждан от Русия, според търговци и изчисления на Ройтерс.

Москва може да намали добива на петрол с 5-7 на сто в началото на 2023 г., в отговор на санкциите, както и чрез спиране на продажбите в страните, които ги подкрепят, цитира новинарската агенция РИА думите на вицепремиера Александър Новак от днес.