Петролните фючърси се понижават с повече от 1,5% по време на търговията в понеделник, тъй като инвеститорите реагират негативно на първото увеличение на действащите находища в САЩ от края на декември насам, както и на поредни слаби данни от Китай, подсилващи опасенията, свързани със забавяне на втората по сила икономика в света.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през март се понижават с 1,54% към 60.68 долара за барел, а аналогичните фючърси на американския лек суров петрол - с 1,77% към 52,75 долара за барел, заличавайки напълно техния растеж с 1,1% по време на търговията в петък.

В края на петъчната търговия компанията за петролни услуги Baker Hughes представи данни, показващи, че броят на функциониращите петролни кладенци в САЩ е нараснал през последната седмица с 10 броя до 862 броя, след като седмица по-рано техният брой се понижи с цели 21 до 852 - най-малък брой от май 2018-а. Това представлява първо увеличаване на броя на действащите петролни сондажи от последната десетдневка на декември и е в подкрепа на петролното производство в САЩ, което през миналата година достигна рекордните 11,9 млн. барела на ден.

Спадът на индустриалните печалби в Китай през декември за втори пореден месец пък е пореден сигнал за слабост на втората по сила световна икономика, която е един от най-големите консуматори на петрол.

Днешното напрежение на световните фондови борси също допринася за понижението и на петролните фючърси.

Вниманието на инвеститорите остава насочено и върху кризата във Венецуела, където опозиционният лидер Хуан Гуайдо призова за по-нататъшни протести в страната, разполагаща с едни от най-големите залежи на петрол в света. Продължава да има очаквания, че САЩ могат да наложат санкции спрямо петролната индустрия на Венецуела, които биха влошили допълнително и без това силно затруднения износ на петрол от страната.

Въпреки цялата тази несигурност относно перспективите за глобалния икономически растеж и за потреблението на петрол, пазарът на черното злато се възползва през отминаващия месец от договореното във формата "ОПЕК +" съкращаване на добивите с общо 1,2 млн. барела на ден. В рамките на януари до сега петролните фючърси поскъпнаха с между 12% и 17%, отбелязвайки най-силен месечен ръст от началото на 2005-а година насам.

Според данни на InterContinental Exchange, инвеститорите са увеличи през настоящия месец техните залози за съществено поскъпване на петрола за пръв път от миналия септември. Голяма част от перспективата за търсенето на петрол обаче зависи от Китай и дали китайските рафинерии ще продължат да внасят суров петрол с рекордните темпове от 2018-а година.