Най-големият производител на цимент в Индия, UltraTech Cement, доставя руски въглища, за които плаща в китайски юани. Това съобщи Ройтерс, като се позова на индийски митнически документ, и го определи като рядък начин на плащане, който според търговците можел да е разпространи по-широко.

UltraTech внася 157 000 тона въглища от руския производител SUEK, които натоварва на кораба за насипни товари MV Mangas на руското далекоизточно пристанище Ванино, показва документът. Налична е фактура от 5 юни, по която товарът е оценен на 172 652 900 юана (25,81 милиона долара).

Два търговски източника, запознати с въпроса, съобщиха, че продажбата на стоката е била уредена от базираното в Дубай подразделение на SUEK, добавяйки, че други компании също са направили поръчки за руски въглища с плащане в юани.

Нарастващото използване на китайската валута за разплащане може да притъпи последиците от западните санкции, наложени на Русия заради нейната инвазия в Украйна, и да подсили стремежа на Пекин за по-нататъшно интернационализиране на юана и премахване на доминиращата роля на щатския долар в световната търговия, отбелязва Ройтерс.

"Този ​​ход е съществен. Никога не съм чувал индийски субект да плаща в юани за международна търговия през последните 25 години от моята кариера. Това по същество е заобикаляне на щатския долар", каза базиран в Сингапур валутен търговец.

Сделката е ново потвърждение на това, че Индия поддържа търговски връзки с Русия за суровини като петрол и въглища въпреки западните санкции.

Индия има дългогодишни политически връзки и връзки в областта на сигурността с Русия и се въздържа от осъждане на атаката в Украйна, която Русия определя като "специална военна операция".