Съответните ведомства на Китай и САЩ вече постигнаха определен напредък по регулирането на пътническите авиовръзки между двете страни. Това обяви днес на брифинг говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян.

Министерството на транспорта на САЩ съобщи, че от 16 юни на китайски авиокомпании ще бъде забранено да летят до САЩ. Китай изразява силно съжаление по този повод, отбеляза Чжао Лицзян.

Доколкото ми е известно, Управлението на гражданската авиация на Китай поддържа тесни контакти с транспортното министерство на САЩ във връзка с пътническите полети между двете страни. И двете страни вече са постигнали известен напредък в това отношение. Китай обяви за корекции в съответните регламенти. Надяваме се, че САЩ няма да създават затруднения по този въпрос, резюмира говорителят на китайското външно министерство, цитиран от ТАСС.

В сряда транспортното министерство на САЩ обяви, че на китайски компании ще бъде забранено да извършват пътнически полети между САЩ и Китай от 16 юни или по-рано, ако такова решение вземе президентът Доналд Тръмп. Тази мярка засяга седем авиокомпании, сред които са Еър Чайна (Air China), Чайна Ийстърн еърлайнс (China Eastern Airlines), Чайна Садърн еърлайнс (China Southern Airlines) и Хайнан еърланс (Hainan Airlines). Министерството на транспорта подчерта, че Вашингтон ще бъде готов да преразгледа решението си, ако китайските власти "коригират действията си", за да се подобри ситуацията за американските авиопревозвачи.

Днес Управлението на гражданската авиация на Китай съобщи, че разширява въздушните си връзки с други страни. От 8 юни чуждестранни авиокомпании ще могат да изберат едно от водещите летища в Китай, до което ще изпълняват редовни полети. Всяка авиокомпания има право да подаде молба само за един полет седмично до летището в населено място от списъка, утвърден от китайските власти.

От 12 март в Китай действат мерки за ограничаване на международните полети. Според тях от всяка страна до Китай може да лети само една авиокомпания и да изпълнява един полет седмично при заетост на самолета не повече от 75 на сто, припомня ТАСС.