Европейските пазари на акции са подложени на силен натиск от продажби в началото на търговията в понеделник, тъй като инвеститорите са сериозно обезпокоени от рязкото разпространение на новия коронавирус извън Китай и по-специално в Италия, Южна Корея и Близкия Изток.

Основният фондов индекс на борсата Милано FTSE MIB се понижава с над 4%, след като броят на заразените с Covid-19 в северната провинция Ломбардия нарасна рязко през уикенда с над 150 при вече четири смъртни случая. Акциите на банката Intesa Sanpaolo поевтиняват с 4,6%, тъй като банката обяви, че временно затваря своите клонове в северна Италия в резултат на поставените под картина региони с население от над 50 000.

Акциите на италианския футболен клуб Ювентус са сред най-пострадалите на борсата в Милано, след като през уикенда бяха отменени три мача от Серия А заради епидемията от коронавирус. Акциите на Juventus Football Club поевтиняват с 9,65%, като в началото на търговия те дори бяха временно спрени от търговия след първоначален спад с 11%.

Сериозно понижение с около и над 7% бележат и акциите на инвестиционния фонд Azimut Holding, както и на компанията за луксозни стоки Salvatore Ferragamo.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 3%, немският индекс DAX 30 - с 3,32%, френският CAC 40 - с над 3,5%, британският FTSE100 - с 2,65% и испанският Ibex 35 - с 3,07%.

 

На практика няма европейски акции, търгуващи се на зелена територия. Най-солиден спад бележат акциите на авиокомпаниите, като на easyJet поевтиняват с 12,4%, на Ryanair Holdings - с 10%, на Air France-KLM се понижават с 9,1%, и на Deutsche Lufthansa - с 6,7%.

Под силен натиск от продажби се намират и акциите на компаниите за облекла и обувни принадлежности, като акциите на Swatch Group поевтиняват с 5%, а на Burberry Group - с 4 на сто.

Негативният старт на европейските борси беше предшестван от спад и на азиатските пазари на акции с оглед на бързото разпространение на новия коронавирус, тръгнал от Китай, и в Южна Корея, където сами в рамките на понеделник бяха установени нови над 230 заразени. Китай пък съобщи за нови 409 случая и за още 150 починали, като общият брой на заразените достигна 77 150.