Наблюдава се интересно явление на пазара на храните по стоковите тържища в страната. След покачване на цените на енергийните ресурси и в следствие на повишеното търсене на плодове и зеленчуци през последни три месеца - юли, август и септември, от началото на октомври вече се отчита спад, при това втора поредна седмица. "Има укротяване на пазара, като застопоряване на определени ценови равнища, а при други са и надолу", обобщи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов пред БНР. Потвърждават го и последните два седмични бюлетина на стоковия регулатор.

Второ поредно седмично поевтиняване на храните на едро отчита ДКСБТ, след като преди това в продължение на 11 седмици цените постоянно се повишаваха. Толкова продължително време на непрекъснато нарастване на цените на храните по стоковите тържища не е отчитано от началото на 2012 година (януари-март), след което е последвало продължително седмично поевтиняване.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 15 октомври е на ниво от 1.632 пункта, докато на 8 октомври е бил 1.635 пункта или седмично понижение с 0.18 на сто. Темпът на поевтиняване, обаче, се забавя, тъй като в предходната седмица (4 - 8 октомври) цените спаднаха с 1.03 на сто.

Месечната равносметка

Преди това цените по тържищата се повишаваха с различен темп на нарастване. През миналия септември цените на едро са нараснали средно с 2.35%. През август месечното поскъпване е с 6.65%. За юли равносметката е отрицателна - храните на едро са поевтинели средно с 1.88%, сочат данните от седмичните бюлетини на ДКСБТ.

От тях става ясно, че последният спад на цените започва през първата работна седмица на юли (28 юни - 2 юли), когато храните по стоковите тържища поевтиняват с 1.47%, през следващите две (5-9 юли и 12-16 юли) цените спадат съответно с 2.98% и с 1.87 на сто. Следващите две седмици ДКСБТ отчита поскъпване с 2.39% (14-23 юли) и с 0.73% (26-30 юли).

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 30 ноември тази година), до 15 октомври храните на едро по стоковите тържищата в страната са поскъпнали с 4.35%, колкото и от началото на 2021 година. На годишна база, спрямо 15 октомври 2020 година, ИТЦ се е повишил с 8.29% (от 1.483 пункта), сочат обобщените данни от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 35 хранителни продукта, 15 са поевтинели, 15 са поскъпнали, а пет са без промяна в цената.

Освен това, отново се наблюдава намаляване на ценовите разлики на храните по области. През отминалите пет работни дни (11 - 15 октомври) между 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове, е следната: най-голяма е разликата от 4.38 лева при кашкавала "Витоша" (от 9.12 лв./кг в Русе до 13.50 лв./кг в Монтана и Хасково); при кравето сирене разликата е 4.17 лева (от 4.59 лв./кг в Добрич до 8.76 лв./кг в Силистра); 3.60 лева е разликата при каймата смес (от 4.20 лв./кг в Бургас до 7.80 лв./кг във Велико Търново); при зрелия фасул разликата е 2.80 лева (от 2.00 лв./кг в Шумен до 4.80 лв./кг в Русе); 1.70 лева е разликата при замразеното пиле (от 3.00 лв./кг в Ямбол до 4.70 лв./кг във Враца и София); при ориза разликата е 1.21 лева (от 1.59 лв./кг в Хасково до 2.80 лв./кг в Шумен); 0.90 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 2.80 лв./кг във Варна до 3.70 лв./кг в София); при брашното тип 500 разликата е 0.67 лева (от 0.68 лв./кг във Варна до 1.35 лв./кг в Благоевград); 0.31 лева е разликата при захарта (от 1.24 лв./кг в Добрич и Силистра до 1.55 лв./кг в Смолян); при яйцата разликата е 0.08 лева (от 0.18 лв./броя в Шумен и Варна до 0.26 лв./броя в София).

При основните месни, млечни и други хранителни продукти

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поевтинелите са 7, поскъпналите са 9 и пет са без промяна в цената, като трендът е в тесни граници, което е характерно за сегашния период на годината за тази група хранителни продукти - от минус 2.0% до плюс 1.4 на сто. Най-много е поскъпнала захарта (+1.4% до 1.42 лв./кг), следвана от слънчогледовото олио (+1.2% до 3.31 лв./литъра), прясното мляко (+1.1% до 1.83 лв./литъра), зрелия фасул (+0.8% до 3.96 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.8% до 4.00 лв./кг), кравето сирене (+0.3% до 7.27 лв./кг) и кашкавала "Витоша" (30.2% до 11.69 лв./кг).

Без промяна в цената са брашното тип 500 (1.09 лв./кг) и яйцата (0.22 лв./броя).

Най-много е поевтинял трайният варено-пушен салам (-2.0% до 8.65 лв./кг), следван от замразеното пиле (-1.1% до 4.47 лв./кг), ориза (-0.9% до 2.28 лв./кг), лещата (-0.7% до 2.88 лв./кг) и малотрайните колбаси, вкл. шунка (-0.4% до 5.55 лв./кг).

На годишна база, спрямо 15 октомври 2020 година, поскъпналите месни и млечни храни са значително повече от поевтинелите. Най-много са нараснали цените на кашкавала "Витоша" (+0.82 лева от 10.87 лв./кг преди една година), следвани от замразеното пиле (+0.49 лева от 3.98 лв./кг), лещата (+0.37 лева от 2.51 лв./кг), малотрайните колбаси (+0.28 лева от 5.27 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.17 лева от 3.83 лв./кг). Поевтиняло е само олиото (-0.18 лева от 2.49 лв./литъра).

При зеленчуците

на седмична база преобладават поевтинелите, като за тази група храни трендът е малко по-широк - от минус 4.4% до плюс 2.4 на сто. На седмична база най-много са поевтинели корнишоните (-4.4% до 1.74 лв./кг), следвани от оранжерийните домати (-2.7% до 1.83 лв./кг), зрелия кромид лук (-2.5% до 0.77 лв./кг), морковите (-2.0% до 0.97 лв./кг) и червения пипер (-0.6% до 1.62 лв./кг).

Най-много са поскъпнали оранжерийните краставици (+2.4% до 1.72 лв./кг), следвани от зелето (+2.2% до 0.94 лв./кг) и зеления пипер (+0.8% до 1.34 лв./кг). Без промяна в цената са картофите (0.79 лв./кг).

На годишна база преобладават поскъпналите, а са поевтинели само оранжерийните домати (-0.41 лева от 2.24 лв./кг преди година). Най-много са нараснали цените на оранжерийните краставици (+0.31 лева от 1.41 лв./кг), следвани от зелето (+0.29 лева от 0.65 лв./кг), морковите (+0.27 лева от 0.70 лв./кг), червения пипер (+0.24 лева от 1.38 лв./кг), зеления пипер (+0.22 лева от 1.12 лв./кг).

При плодовете

наблюдавани от ДКСБТ, преобладават поскъпналите, като трендът при тях по това време на годината също е широк - от минус 6.3% до плюс 6.0 на сто. Поевтиняване има само при лимоните (-6.3% до 2.08 лв./кг). Най-много е поскъпнало гроздето (+6.0% до 1.42 лв./кг), следвано от прасковите (+5.3% до 2.20 лв./кг) и бананите (+2.0% до 2.06 лв./кг). Без промяна в цената са ябълките (1.14 лв./кг).

На годишна база, обаче, поевтинелите зеленчуци са повече от поскъпналите. Най-много са спаднали цените на лимоните (-0.28 лева от 2.36 лв./кг преди година), следвани от гроздето (-0.03 лева от 1.45 лв./кг) и ябълките (-0.06 лева от 1.20 лв./кг). Поскъпнали са бананите (+0.09 лева от 1.97 лв./кг).

3e-news.net