Британският паунд поскъпна рязко спрямо американския долар и еврото след спекулации, че е възможно отлагане на датата на Брекзит. Същото движение се наблюдава и при съотношението му с японската йена и швейцарският франк.

Лондонският вестник Evening Standard съобщи, че министри от кабинета на премиера Тереза Мей смятат, че е все по-вероятно отлагане на планирания за 29-март официален Брекзит. Неназовани от изданието британски министри са посочили, че Великобритания може да поиска удължаване на срока на действия на Член 50 от Лисабонския договор на ЕС, който определя условията за напускане на съюза.

След информацията на Evening Standard британската лира поскъпна рязко спрямо щатския долара и еврото. Паундът нарасна в рамките на минути до 7-седмичен връх от 1,2850 долара, докато еврото се понижи към двудневно дъно от 0,8978 британски лири.

Възходът на британската валута обаче се ограничи, след като говорител на премиера Тереза Мей изключи възможността за удължаване на срока на действие на Член 50 от Лисабонския договор. Все пак положителният тренд за британската валута остава и в този момент, тъй като отлагането на Брекзит или нов референдум са двата варианта при отхвърляне на сделката на Мей с Брюксел на 15 януари от британския парламент.