Гърция обяви сроковете за отпадане на ограниченията за влизане в страната с въздушен, сухопътен и морски транспорт във връзка със заболяването COVID-19.

До 15 юни остава ограничението международни полети да могат да пристигат само на международното летище в Атина. Всички пристигащи ще бъдат тествани за коронавирус, като от тях ще се изисква да останат в определен за целта хотел за една нощ. Ако тестът е отрицателен, пътникът ще бъде насочван към домашна карантина за 7 дни. Ако тестът е позитивен, пътникът ще бъде подложен на карантина под наблюдение за 14 дни.

Пристигане без ограничения с наземен транспорт в Гърция от България, както и от Албания и Република Северна Македония, ще бъде разрешен от 15 юни нататък, като пристигащите ще бъдат подложени на тестване на случаен принцип.

Ограниченията изненадаха мнозина и доведоха до опашки пред граничните пунктове между България и Гърция.

Изненада и в Италия

От 15 юни Гърция ще разреши полети от страни членки на ЕС, сред които и Франция, Италия и Испания. Пътниците на тези самолети няма да бъдат подлагани на стриктни мерки за карантина, с изключение на тези, идващи от най-засегнатите от коронавируса райони в тези европейските държави, като например Ил дьо Франс във Франция, областите Ломбардия, Пиемонте, Венето и Емилия Романя в Италия и областите Мадрид, Каталуния, Кастилия-Ла Манча и Кастилия и Леон в Испания. Това ще зависи от летището, от което е тръгнал самолетът, а не от страната на произход, заяви представител на властите.

Ограниченията предизвикаха негодуванието на италианския външен министър Луиджи ди Майо, който ще посети Атина на 9 юни, където ще поиска реципрочност при отварянето на границите за туристи.

Преди това Ди Майо ще посети Берлин и Любляна.

"Вярваме в сътрудничеството, но и във взаимността. В този дух ще направя тези три посещения. Когато отида в Атина, ще нося със себе си всички епидемиологични данни, за да покажа каква е ситуацията във всички италиански провинции", каза италианският външен министър,  съобщава гръцката телевизия Скай, като цитира "Дойче веле"..

Ди Майо заяви още, че "Италия вярва в европейския дух, но е готова да затвори границите си за онези, които не го зачитат".

Италия обяви, че отваря границите си от 3 юни, като ще бъде позволено пътуването от и до чужбина, както и между отделните области на страната.

Президентът на област Венето Лука Дзая смята, че е грешка да бъде налагана карантина (дори и за една седмица) на туристите, които пристигат на гръцки летища от четири области в Северна Италия.

Гърция обяви на 29 май, че считано от 15 юни отваря летищата си в Атина и Солун за туристи от 29 страни, сред които и петнайсетина от ЕС.

От 15 до 30 юни самолетите ще могат да кацат само в тези два града. Другите регионални летища и тези на гръцките острови ще подновят работа едва на 1 юли.

Пристигане в Гърция по море ще бъде разрешено от 1 юли, като пристигащите ще бъдат подложени на тест на случаен принцип.