Ако искаме печелившо и конкурентно зърнопроизводство, трябва да наблегнем на три компонента - себестойност, качество и регулярност в доставките. Това, че имаме пшеница, не означава, че ще бъдем успешни, ние трябва да имаме пшеница, която да може да е конкурентна на външните пазари на руската и украинската стока. В износа българските търговци участват в търгове, в които хората искат партидност, сигурна, предвидима доставка и ниска цена. Това каза днес във Варна членът на Управителния съвет на Българския фермерски съюз Преслав Борисов, цитиран от БТА.

Българските земеделци трябва да разберем сами, че ако продължаваме да произвеждаме при сегашните условия, по нашия начин и манталитет на производство, няма да успеем, каза още Борисов. Според него има резерви в рентите и в по-високоефективно производство.

Рентите, които се дават, представляват от 40 до 60 процента от производствените разходи, отбеляза Борисов. По думите му с този размер на рентите в момента, производителите по никакъв начин не могат да бъдат конкурентни. "Според мен, ако не намалим рентите, ние ще се самоубием, а дали ще го направим, е друг въпрос."

Борисов изтъкна, че в България в момента има много големи земеделски стопанства и той не знае как те спазват агрометеорологичните технологии за производство на зърно. Когато си толкова голям, ти просто ходиш село по село, каза Борисов и допълни, че нашите земеделски стопанства трябва да придобият формата и размера, който е оптимален за много високоинтензивно производство с високо качество и със сепариране на стоката. Масово стоката се събира на един куп, в който има пшеница и с по-лоши показатели, тъй като в голямото стопанство има различни сортове.

Борисов е на мнение, че в страната трябва да се тръгне към високоинтензивно производство, т.е. намаляване на разходите и по-голям добив, който да получаваме.

Членът на управата на фермерския съюз определи като голям проблем и работната ръка. Според него производителите трябва да наемат по-качествени работници с по-високи възнаграждения. Привличането на такива хора става с по-ново оборудване, каквото земеделците имат, както и с адекватно заплащане, защото в противен случай човекът ще отиде на работи в Германия, каза Борисов.