Украйна е успяла да изнесе около 700 000 метрични тона зърно благодарение на новия черноморски коридор за доставки, откакто той започна да функционира през август. Това предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на украинския министър на аграрната политика и храните Микола Солски.

Украйна стартира "хуманитарен коридор", за да могат да плават кораби, пътуващи за африкански и азиатски пазари, и да заобиколи руската блокада, след като Москва се оттегли от Черноморската зърнена инициатива това лято.

"По време на експлоатацията на новия коридор 38 кораба влязоха в пристанищата и повече от 30 ги напуснаха, разбира се, не всички от тях със зърно", е казал късно снощи Солски, цитиран от украинското министерство.

Така наречената Черноморската зърнена инициатива, сключена с посредничеството на ООН и Турция, се провали през юли, тъй като Русия отказа да я продължи, заявявайки, че исканията й наложените санкции върху износа на руско зърно и торове да бъдат вдигнати не са били изпълнени.

Украинският министър е казал още, че през септември страната му е изнесла 2,3 милиона тона селскостопански стоки от малки украински речни пристанища, разположени по река Дунав. Той каза, че общият износ на храни от Украйна е възлизал на 3,6 милиона тона миналия месец.

"Трябва да изнасяме около 6 милиона тона на месец, за да запазим нашето селско стопанство като ключов сектор", е добавил Солски.

Според него този обем може да бъде осигурен само чрез възстановяване на пълноценната работа на дълбоководните пристанища на страната в Одеска област.

По думите му се забелязва "тенденция към увеличаване на броя на корабите, напускащи нашите пристанища. Надяваме се тя да продължи".

Украински селскостопански производители тази седмица заявиха, че новият черноморски коридор може да позволи износа на до 2,5 милиона метрични тона храни на месец, почти компенсирайки въздействието от решението на Русия да се откаже от сделката, постигната с посредничеството на ООН.

Междувременно днес Солски е взел участие на срещата на министрите на земеделието на ЕС, информира Укринформ. В разговор с испанския си колега Луис Планас Пучадес, Солски е заявил, че през септември - октомври повече от 20 кораба са отпътували от пристанищата на Одеска област, превозвайки различни видове товари, включително селскостопански продукти.

Украинският министър също така е казал, че тазгодишната реколта в Украйна се очаква да достигне над 79 милиона тона зърно, което е с 10 процента над миналогодишните добиви.

Страните също така са обсъдили износа и транзита на украинска селскостопанска продукция и подкрепата на украинските фермери.