Котировките на петрола спаднаха с над 1 долар тази сутрин в Азия, след като водещите производители на суровината, обединени във формата ОПЕК+, отложиха насрочената си за днес видеоконферентна среща. На нея трябваше да бъде обсъдено свиване на добива, което би могло да облекчи частично свръхпредлагането на световните пазари, в момент когато пандемията от коронавируса потиска търсенето, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сортът Брент от Северно море, чиято цена е референтна за Европа, поевтиня с 1,29 долара или 3,8 на сто до 32,82 долара за барел. По-рано в днешната азиатска електронна сесия Брентът дори се обезцени до около 30 долара за барел.

Американският лек суров петрол понижи стойността си с 1,66 долара или 5,9 на сто до 26,68 долара за барел, спадайки преди това и до 25,28 долара за барел.

Миналата седмица цените на черното злато скочиха, отчитайки най-силното в историята седмично поскъпване в проценти на фона на надеждите, че ОПЕК и партньорите на картела ще сключат сделка за намаляване на глобалното предлагане поне с 10 милиона барела дневно.

Първоначално се планираше страните производителки да заседават днес, но го отложиха за 9 април, обвинявайки се междувременно една друга за провала на разговорите през март.

Въпреки споровете руски представител заяви, че Саудитска Арабия и Русия са много, много близо до споразумение за намаляване на петролия добив.

Мисля, че целият пазар разбира, че това споразумение е важно и ще донесе много стабилност, толкова важна стабилност за пазара, и сме много близо, каза пред Си Ен Би Си ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев.

На въпроса дали до края на седмицата Моска и Рияд ще се споразумеят, Дмитриев отвърна: "Мисля, че сме много, много близо".

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши с налагане на мита вноса на петрол, ако пазарните цени останат на сегашните нива.