Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) подкрепи предложението на Саудитска Арабия и Русия квотите за намаляване на добива да бъдат удължени с 9 месеца, предадоха световните агенции и БТА.

Ограниченията ще останат в сила до март догодина, съобщи венецуелският министър на петрола Мануел Кеведо, който председателстваше вчерашната среща на картела във Виена.

По-рано руският министър на енергетиката Александър Новак каза, че 14-те страни от ОПЕК и 10 държави партньори, сред които и Русия, са единодушни по въпроса.

Иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане обаче изрази недоволство от, според него, ръководната роля на Саудитска Арабия - големия съперник на страната му в Близкия изток.

24 държави, обединени във формата ОПЕК+, добиват половината от петрола в света. През декември те решиха да намалят общото си производство с 1,2 милиона барела на ден, за да поддържат цените.

Петролът остава под натиск на фона на слабото търсене и обилното предлагане, въпреки геополитическите напрежения в Близкия изток, отбелязва Франс прес.

176-ата министерска конференция на ОПЕК реши също да удължи с три години мандата на генералния секретар на организацията, Мохамед Баркиндо от Нигерия, съобщи Мануел Кеведо, цитиран от ТАСС.