Ако страните от Г-7 забранят износа към Русия, Москва ще отвърне с прекратяване на черноморската зърнена сделка, която позволява жизненоважния износ на зърно от Украйна. Това каза заместник-председателят на руския Съвет за сигурност и бивш президент на Русия Дмитрий Медведев, предаде Ройтерс.

ТАСС също цитира думите на Медведев, че забраната за износ на стоки към Русия от страните от Г-7, ако бъде одобрено такова решение, ще предизвика ответни мерки от страна на Москва и прекратяване на зърнената сделка.

Идеята на страните от Г-7 за цялостна забрана на износа на стоки към нашата страна естествено е прекрасна с това, че включва и съответно прекратяване на вноса на стоки от Русия в най-чувствителните за Г-7 категории. В този случай за тях това ще бъде край на зърнената сделка и много други неща, от които те се нуждаят, написа Медведев в "Телеграм".

Страните от Г-7 обсъждат възможността да забранят доставките на всички стоки за Русия, с изключение на тези, за които ще направят изключения. За да е ефективна, инициативата трябва да включва и ЕС, т.е. и България. Процесът е в началото, идеята се подготвя за по-подробни разговори на следващата среща на лидерите на Г-7 през май в Япония, като тепърва могат да възникнат сериозни трудности.

Ако бъде одобрен такъв механизъм, той ще е тотално преобръщане на логиката, по която Западът изолира руската икономика. Вместо увеличаващи се списъци със санкции ще се въведе тотална забрана за търговия с Русия, като за това, което ще се изнася - с изключение на стоки като храни, земеделски продукти и лекарства - ще има нов разрешителен режим.

Списъкът със стоки все още не е съгласуван, защото преди това е нужно принципното одобрение на лидерите на Г-7.