Потреблението на газ в Русия е рекордно високо, но Москва е все така готова да увеличи доставките за Европа, ако постъпи подобно искане, заяви в интервю за телевизия Россия 1 вицепремиерът Александър Новак, цитиран от Ройтерс.

Спотовите цени на европейския газ скочиха с 800 процента тази година на фона на възстановяването на търсенето след пандемията от коронавирус. В началото на месеца газовите котировки спаднаха, след като Русия - най-големият доставчик на Европа - заяви, че ще увеличи доставките, но това тепърва предстои да се осъществи.

"Искам да подчертая, че в Русия имаме рекордно високи данни за потреблението на газ през тази година, което се дължи и на активното икономическо възстановяване", посочи Новак.

Износът на руски газ за ЕС вече е на рекордно високо равнище. Москва заяви, че трябва първо да приключи запълването на собствените си газохранилища, преди да увеличи доставките за спотовия пазар в Европа. Планирано е това да стане до края на октомври.

Новак не уточни на колко възлизат руските газови резерви, но според него в европейските подземни газохранилища не достигат около 25 милиарда кубични метра газ. Той подчерта, че силното вътрешно търсене няма да попречи на Русия да предложи по-големи доставки за Европа, ако получи такова искане.

Русия не изключва възможността от нова газова криза в Европа, отбеляза Александър Новак, цитиран от ДПА. Той призова европейските лидери да преговарят, посочвайки, че Москва е готова на диалог.

Енергийната суперсила многократно отхвърли отговорността за покачването на цените. Вицепремиерът изтъкна, че Русия изпълнява изцяло договорните си задължения и че доставките за световните пазари вече са увеличени с 15 на сто спрямо миналата година.

Самата Русия от дълго време не е консумирала толкова много газ, колкото през 2021 година. Новак обясни това със студената зима и възстановяването от пандемията.

Наскоро руският президент Владимир Путин призова за бързо пускане в експлоатация на газопровода "Северен поток-2", който трябва да доставя газ от Русия през Балтийско море до Германия. Доставките по този маршрут ще отслабят напрежението на газовия пазар, каза Новак.

Съоръжението е завършено, но още се чака разрешително от германските власти, припомня ДПА.