Египет подписа споразумение за внос на пшеница за 500 милиона долара от базираната в Обединените арабски емирства (ОАЕ) агрокомпания "Ал Дахра" (Al Dahra), съобщи онлайн изданието "Ентърпрайс прес", на което се позова БТА. Договорът предвижда доставката на хлебна пшеница за 100 милиона долара на година в продължение на пет години, като финансирането се предоставя от Експортната служба на Абу Даби, която е финансовото подразделение на Фонда за развитие на Абу Даби.

"Пакетът с облекчени финансови условия от Експортната служба на Абу Даби ще ни помогне да си набавим висококачествена пшеница при възможно най-изгодните финансови и условия за плащане", заяви министърът на снабдяването и вътрешната търговия на Египет Али Али Моселхи. По думите му в момента страната разполага с резерви от зърно за 4,7 месеца.

Фондът за развитие на Абу Даби, който е основан през 1971 година, осигурява заеми с облекчени условия за проекти, свързани със социалното и икономическото развитие на други държави. До момента организацията е осигурила средства за над двадесет инициативи в Египет в размер на общо 1 милиард долара в сферите на водата, здравеопазването, жилищното строителство, транспорта и земеделското развитие, посочи египетският министър на международното развитие Раня ал Машат. Министерството на снабдяването и вътрешната търговия си сътрудничи с "Ал Дахра" за изграждането на 25 силози за пшеница в 17 области, добави Машат.

Египет, който е сред най-големите вносители на пшеница в света, се изправи пред затруднения при снабдяването със зърно и недостиг на чуждестранна валута след началото на войната на Русия в Украйна.

През януари т.г. северноафриканската страна сключи споразумение с базираната в саудитския пристанищен град Джеда Международна ислямска търговска финансова корпорация (ITFC) за финансиране в размер от 1,5 милиарда долара за енергийни продукти и стоки от първа необходимост. През юни 2022 г. Световната банка одобри заем от 500 милиона долара, за да подпомогне финансирането на покупките на зърно.

След началото на войната Европейският съюз предостави на Египет 100 милиона евро за справяне с поскъпването на пшеницата на световните пазари. Финансирането беше част пакета от 225 милиона евро за страните от Северна Африка в отговор на рисковете от продоволствена криза.