Италианският енергиен гигант "Ени" (Eni) обяви "значително" откритие на природен газ в офшорния блок "Наргес" в акваторията на Египет в Средиземно море, съобщи в. "Ал Ахрам".

Намерени са около 61 метра съдържащи газ пясъчници от геоложките епохи Олигоцен и Миоцен на по-малко от 309 метра под водата. Близостта до вече изградени съоръжения на компанията ще улесни разработването им.

"Ени" е водещ производител на въглеводороди в Египет, като добива приблизително 60 от синьото гориво в северноафриканската страна. Най-голямото й откритие е газовото поле "Зохр" през 2015 г., което позволи на египетската държава да постигне газова независимост през 2018 г.

Приходите на Египет от износ на синьо гориво са се увеличили осем пъти от 2014 г. насам, припомня "Ал Ахрам". Арабската република има за цел да се превърне в ключов доставчик на газ за Европа. Страната разполага със 7000 километра газопроводи и мрежа за снабдяване с обща дължина 31 000 километра, както и с единствените в Източното Средиземноморие инсталации за втечняване на газ "Едко" и "Дамиета".