Новият директор на "Ел Би Булгарикум" обеща засега да запази намалението на млечните продукти, които държавната компания продава във фирмените си магазини, но ако това е рентабилно и докато приключат проверките.

Владимир Русев е известен в родния си град Сливен бизнесмен, два пъти депутат от ИТН, бил е и областен координатор на партията на Слави Трифонов, но се отказва от политиката след участието си в 46-ия парламент и напуска. Завършил е стопанско управление във Варшава и управление на бизнеса в Шуменския университет. Има докторска степен от Националния военен университет след защитена дисертация на тема "Миграционните процеси - заплаха за националната сигурност на Република България". Председател е на Асоциацията на преработвателите на биологични пчелни продукти в България.

До назначаването му на шефския пост той е бил член на Съвета на директорите на фирмата, където е назначен след конкурс. В интервю по бТВ Русев заяви, че уволненият преди два дни от поста Николай Маринов е сключвал неизгодни договори за фирмата и е взел еднолично решение за доставка на унгарска суровина от две фирми.

Маринов беше отстранен от поста във вторник вечерта от ръководството на Държавната консолидационна компания, която е под шапката на министъра на икономиката Никола Стоянов. Самият той пък заяви, че бившият директор е внасял мляко от Унгария през новорегистрирана фирма с авансово плащане.

"След като цените на млечните продукти бяха намалени от Николай Маринов, кашкавалът и сиренето ще останат с 30% по-ниски, докато бъде назначена финансова проверка, която ще покаже какво е финансовото състояние на дружеството, какви основания има за тези отстъпки и доколко те са рентабилни", коментира новият изпълнителен директор.

"С всички наши партньори ще бъде комуникирано и ще се опитаме да подобрим условията и да задържим нивата на цените дори в големите вериги, които получават продуктите на държавното дружество", добави Владимир Русев.

"За производството на 1 кг кашкавал са необходими 10 литра суровина, която струва 15 лева, сключвани са неизгодни договори. Без конкурс и мотиви са избрани две фирми за доставка, твърди той. На 7 декември, малко след като бяхме избрани за членове на Съвета на директорите, беше свикан такъв с девет точки от дневния ред и в точка "Разни" беше скрита възможността на изпълнителния директор да задължава дружеството без ограничения", разказа Русев.

"Господин Маринов ни представи протокол и ни увери, че за добрата оперативност на дружеството е необходимо да свалим ограниченията. Пет дни по-късно той сключва договор за 3 млн. литра прясно мляко на цена от 1,50 лева за литър, сключва договор и с фирма, която е регистрирана само ден след като той е избран за изпълнителен директор - за 2 млн. и 350 хил. литра прясно мляко на цена от 1,53 лева. За сравнение - до този момент имаме договори, които са подписвани за литър мляко на цена 1,15 лева", коментира Владимир Русев.

Той посочи, че първите сигнали за злоупотреби са постъпили миналия петък. Но успокои, че няма проблем с качеството на продукцията по магазините.

"Искам да уверя потребителите, че в магазинната мрежа няма продукти с компрометирано качество. В базата ни във Видин системата ни е изключително добра и не допуска излизането на продукти с компрометирано качество. Там работят служители с 30-40 години стаж, свързани са емоционално с работата си и няма да допуснат компромиси с качеството. В базата има плесенясал кашкавал, който ще бъде отстранен от потока. Със сигурност ще има загуби за предприятието", коментира Владимир Русев.

Той заяви, че все още не може да си влезе в директорския кабинет. "До вчера г-н Маринов отказваше да напусне централата на дружеството. Предполагам, че от днес вече ще вляза в дружеството и в кабинета", коментира Русев. Той заяви, че не може да каже дали наистина Маринов е бил заплашван с полиция, тъй като не е присъствал на отстраняването му. Той увери обаче, че не е викана полиция. 

Уволненият директор пък твърди, че е отстранен заради икономически интереси "от мафията" и че ще бори в съда. Маринов отхвърли и всички обвинения на принципала, че е сключвал неизгодни договори и заяви, че самият министър Никола Стоянов му е казал дни преди уволнението, че не може да се бори с големите търговски вериги - в отговор на негова молба за помощ техните такси за производителите да бъдат намалени. От ДКК отбелязаха, че Маринов намалява цените в деня на освобождаването му от поста, а бившият вече директор пък показа заповед от 17 февруари, като отрече твърдението на принципала.