Николай Маринов е намалил цените на млечните продукти в деня, в който е освободен от поста си, каза изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров в предаването "Тази сутрин" по bTV. 

Изпълнителният директор на държавната млеко-преработвателна компания Николай Маринов беше отстранен от поста си, след като намали цените във фирмените магазини. Новината бе съобщена от самия него в ефира на bTV вчера.

"ДКК е собственик на 14 публични предприятия, които дружеството управлява по най-прозрачни практики, включително и на "Ел Би Булгарикум". В много кратки срокове, след като е назначен Николай Маринов на тази длъжност се свиква заседание на Съвета на директорите, на което се взима прибързано решение, за придобиване на автомобили за дейността на дружеството на не съгласувани цени, от неоторизирани доставчици. Цената е платена предварително и тя е над 1 млн.", обясни Венцислав Димитров.

Той подчерта, че в момента върви проверка, но все още не са предоставени документи. "Проверката е на база на сигнали, подавани от дългогодишни служители от предприятието", каза Димитров.

По думите му Николай Младенов не е отстранен заради закупуване на автомобилите.

"Работи се с недоказано качество на суровината. Суровината, която пристига в преработвателното предприятие във Видин е с недоказан произход. Седмица след назначаването на Борда на директорите се учредява дружеството, от което се купуват тези нови суровини, сменен е доставчикът, който има своя опит и сертификати. Тук се буди съмнение дали се работи в интерес на публичната компания, или на частен", каза Димитров.

Той подчерта, че на базата на докладите в производствения отдел във Видин се стига до заключението, че суровината е некачествена. "Имаме на склад невъобразимо количество суровина, която не може да бъде пласирана. Суровината, която е на склад не става дори за подарък", добави Димитров.

Новият изпълнителен директор на държавната млекопреработвателна компания "Ел Би Булгарикум" е Владимир Русев. Той е назначен още вчера с решение на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК), съобщи още Венцислав Димитров. Той уточни, че вече е започнала процедурата по вписването на новото ръководство в Търговския регистър.