Два дни се разгаря скандал, пореден, в който се забърква Държавната консолидационна компания (ДКК). След като на няколко пъти напоследък излиза наяве името на изпълнителния директор на "Ел Би Булгарикум" ЕАД Николай Маринов, внезапно ръководството на холдинговото дружество ДКК ЕАД, в чийто състав влиза производителят на млечни изделия, решава да го уволни.

Освободена от длъжност е и председателят на Съвета на директорите на "Ел Би" Невена Петрова.

Назначен бе нов изпълнителен директор - Владимир Русев.

От скандала може да пострада доброто име на държавното дружество. Предстои да видим дали новото ръководство ще докаже обвиненията срещу старото.

Как се стига дотук

Най-напред Маринов обяви на 8 февруари, че търговските вериги продават млечни продукти с 80% надценка.

После дружеството, което управлява, съобщи на 20 февруари, че сваля цените на изделията си с от 5-10% до 30%.

И се стигна до уволнението му на 21 февруари, мотивирано със сериозни обвинения, свързани със закупуване на автомобили "на несъгласувани" цени и използване на съмнителна суровина и презапасяване с такава. Дългогодишни работници от производствената база във Видин подали сигнал в ДКК, че качеството на суровината е значително занижено. 

На предна линия в обвиненията излезе изпълнителният директор на ДКК Венцислав Димитров, главно пред bTV по-рано в сряда, 22 февруари.

Самият Маринов предположи, че уволнението му е заради обявеното решение за намаляване на цените. 

Още през януари в интервю пред БТА Маринов той каза, че е информирал в личен разговор служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов (упражняващ правата на собственост върху акциите от капитала на ДКК и опосредствано на "Ел Би"), че таксите на търговските вериги са непосилни за дружеството и го е помолил да направи среща с тях. "Отговорът беше - аз с големите търговски вериги, инвеститорите, не мога да се боря", цитира думите на министъра Маринов.

Скандалът се разрасна още повече на следващия ден - 22 януари, когато двете страни дадоха пресконференции.

Потърпевшата страна: Нямаме некачествена суровина и продукция

Николай Маринов заяви, че ще заведе иск за възстановяване в длъжност. Той каза, че отстраняването му е било незаконно и отхвърли всички обвинения, отправени от ръководството на ДКК, предаде БТА. Според Маринов всички продукти на дружеството са с високо качество и в базата във Видин няма некачествен кашкавал, каквито били медийните твърдения на изпълнителния директор на ДКК Венцислав Димитров.

Маринов разкритикува и заповед за преустановяване на всички плащания от страна на компанията, която, според него издава желание дружеството да бъде доведено до фалит.

Уволненията директор отбеляза, че е имало индиректен натиск от страна на икономическия министър компанията да започне да доставя мляко от друга фирма - на по-високи цени и с показатели, които не отговарят на стандартите на "Ел Би Булгарикум", а не както е било досега - от мандри в района на Видин.

Маринов съобщи, че четири пъти е информирал ресорния министър със съответните докладни, в които са описани всички опити на ръководството на ДКК да се намесва в управлението на дружеството в негов ущърб.

Според Маринов от началото на годината оперативната работа на компанията е била блокирана заради постоянните искания за всякакви справки със срок "от днес за днес", в това число например и за разходите на тоалетна хартия. Той отрече и казаното от Димитров, че намалението във фирмените магазини на "Ел Би Булгарикум" е обявено в деня (20 февруари), в който Маринов е бил освободен, като показа своя заповед от 17 февруари.

Обвиненията отхвърли и свалената от най-високия пост в дружеството - председател на СД Невена Петрова. В свое изявление тя подчерта, че "Ел Би Булгарикум" не произвежда и не доставя некачествена продукция. Всички млечни продукти на компанията са направени със суровина, която отговаря на критериите за сурово краве мляко с масленост над 3,6 на сто, твърди Петрова и определя като невярно твърдението на Венцислав Димитров, че доставеното сурово мляко от новите доставчици е некачествено.

Петрова казва, че "истинската причина за нашето освобождаване е неимоверното желание на Венцислав Димитров да изземе оперативното управление на "Ел Би Булгарикум" ЕАД от ръководството, избрано след преминат конкурс само преди три месеца (в изявлението си тя описва, че издържала конкурс и 24 ноември 2022 г. е избрана за члена на Съвета на директорите - б.р.). Причината е, че ние показахме, че няма да следваме директни разпореждания от него на оперативно ниво", посочва Петрова. По думите й от средата на декември миналата година "той (Димитров) оказвал натиск върху ръководството на "Ел Би" за безпринципни назначения, с които да се формира организирана група под негово ръководство, която на практика да поеме контрол над дружеството".

"Ние се противопоставихме на този безцеремонен подход за намеса в оперативното управление на дружеството, включително и за налагане на нов доставчик на суровина, който освен сурово мляко оферира и сухо мляко, което беше напълно неприемливо за нас - "Ел Би Булгарикум" ЕАД никога не е произвеждало краен продукт със суровина, различна от сурово мляко", посочва още Петрова, цитирана от БТА.

Уволненият шеф на борда твърди, че Димитров е издвал заповеди към "Ел Би", които в пъти надвишавали неговите правомощия и представляват, по думите й, злоупотреба със служебно положение. 

Пресконференцията на ДКК - Новият директор на "Ел Би" Владимир Русев (вляво), Венцислав Димитров, директор на ДКК, и юрисконсултът на "Ел Би Булгарикум" София Секулова

Снимка: БТА

Новият директор: Започваме финансова ревизия

Новият директор на "Ел Би" Владимир Русев обяви на пресконференция, че ще инициира незабавна финансова ревизия на предприятието, за се види в какво състояние е то след отстраняването на Николай Маринов. Включиха се и Венцислав Димитров и юрисконсултът на "Ел Би Булгарикум" София Секулова.

Надявам се тази финансова ревизия да покаже какво е финансовото състояние на предприятието в момента, защото имам силни притеснения и подозрения, че чисто от оперативна дейност то е на загуба, каза Русев, цитиран от БТА.

София Секулова, която е на тази позиция в предприятието от 20 години, представи становище от името на работниците и служителите, в което те призовават Маринов "да спре ПР кампанията и манипулацията на общественото мнение в своя полза, за сметка на сриване на репутацията на "Ел Би Булгарикум". Сред сигналите за нарушения Секулова посочи, че Николай Маринов е сключил договор с две фирми посредници при изкупуването на мляко, като преди това има предизвестие за прекратяване на договорите за доставки с местни ферми и производители. Сключеният договор е с фирми посредници, които събират мляко и го доставят от чужбина - Унгария, Полша, Румъния, каза Секулова. За сравнение тя посочи, че цената към този момент на суровото мляко е около 1,10-1,15 лв., а цената, при която са сключени договорите с двете фирми "Уайт Голд Трейд" ООД и "И.С.А.К. -БГ" ЕООД е 1,53 лв. и 1,50 лв.

Проекти на "Ел Би" може да пострадат 

Но пък могат и да се отпушат, зависи дали проверките ще бъдат непредубедени и дали ще открият и пресекат злоупотреби.

Известно е, че "Ел Би" има влиятелен чуждестранен партньор - "Мейджи" (Meiji), която от 50 години (навършват се в края на 2023 г.) продава българско кисело мляко в Япония по лиценз на "Ел Би Булгарикум", но от години вече и в Китай, Тайланд, Сингапур. През месец май 2022 г. японската компания обяви в София, че ще инвестира в лабораторията за разширяване на научна и развойна дейност в "Ел Би Булгарикум". През януари т.г. представители на японската компания отново бяха в София и посетиха лабораторията.

През февруари "Ел Би Булгарикум" обсъди възможностите за партньорство с полския гигант в млечната индустрия Mlekovita.

През януари пък Саудитска Арабия обяви чрез свои представители, дошли в София, че има интерес към обща с "Ел Би" инвестиция в изграждането на млечна ферма в България, с потенциал тя да се превърне в най-голямата в страната и региона. Добитото мляко ще се преработва изцяло в страната ни, а продуктите ще са експортно ориентирани за региона на Персийския залив.