овите такси за отделянето на въглеродни емисии в комбинация с високите цени на въглищата и газа създават нова повратна точка за Европа, пише Дейв Джоунс от мозъчния тръст Sandbag за Energypost, цитиран от Инвестор.

За първи път новите вятърни и слънчеви централи могат да бъдат конкурентни на съществуващите въглищни и газови електроцентрали.

На 22 август таксите за вредни емисии в Европа достигнаха 20 евро на тон, като според редица анализи нарастващите цени на въглищата и природния газ позволяват на новите възобновяеми енергийни източници, в частност соларната и вятърната енергия, да се конкурират с краткосрочните разходи на енергията, генерирана от централи, използващи изкопаеми енергийни източници.

Още по темата

След срива в Търговския регистър правят централно хранилище за копия на данните

 

Иранската медийна операция за политическо влияние се оказа по-мащабна

 

Възрастните британци жертват спестяванията си в името на нов дом за децата си

 

 

Разходите за генериране на електроенергията от въглища и природен газ са се повишила значително от 2017 г. насам. От началото на миналата година разходите за производството на енергия от твърди горива са нараснали със 72 на сто до 46 евро за мегаватчас, докато аналогичните разходи от природен газ бележат ръст от 43% до 49 евро за мегаватчас.

Информацията се базира на пазарите от 23 август, когато таксата за отделяне на въглеродни емисии достигна 20,42 евро на тон. Разходите за производство на електроенергия продължават да бъдат подценявани - изчислени са посредством суровините за входящото гориво и разходите за въглеродни емисии. Истинските разходи на електричеството, генерирано от въглищни и газови централи, включва редица реални разходи, които трудно могат да бъдат определени: те са чувствителни от търговска гледна точка и се различават спрямо вида на централата, смята Джоунс.

Тези разходи включват транспортиране и обработка на въглищата, входящ и изходящ газов транзит, опериране и поддръжка, инвестиции, както и ограничаване на замърсяването на въздуха.

В случай че трябва да бъдат направени нови инвестиции, като например инсталирането на ново оборудване против замърсяване във въглищна централа, допълнителните разходи ще бъдат значителни.

Междувременно цените на слънчевата и вятърната енергия се движат в обратна посока. В търговете за електроенергия от възобновяеми източници в Германия могат да се забележат цени от 38 евро за мегаватчас и да се сравнят с посочените по-горе цени от въглищните и газовите централи.