Замръзнала Европа - символична корица на сп. "Икономист" (The Economist) и под заглавието следва продължение: Как светът изоставя Европа.

Прочутото британско списание в последния си брой ни въвежда в болезнената тема за несигурните енергийни доставки, довели до дефицити и високи цени; прави мрачни изводи и прогнози за перспективите пред европейските страни, на които им предстои да минат през тежка зима, но и да се подготвят за следващата. Ето какво четем от първите редове...

"Ако попитате приятелите на Европа по света какво мислят за перспективите на стария континент, те често отговарят с две емоции. Едното е възхищение. В стремежа си да помогне на Украйна и да се противопостави на руската агресия, Европа показа единство, смелост и принципна готовност да поеме огромни разходи. Но второто е тревога.

Бруталният икономически натиск ще постави на изпитание устойчивостта на Европа през 2023 г., а и след това. Нараства страхът, че преработката на глобалната енергийна система, американският икономически популизъм и геополитическите разриви застрашават дългосрочната конкурентоспособност на Европейския съюз и страните извън него, включително Великобритания. Не само просперитетът на континента е застрашен, но и здравето на трансатлантическия съюз.

Не се заблуждавайте от притока на добри новини от Европа през последните няколко седмици. Цените на енергията намаляват от лятото и хубавото време означава, че хранилището за газ е почти пълно. Но енергийната криза все още крие опасности. Цените на газа са шест пъти по-високи от дългосрочната им средна стойност.

На 22 ноември Русия заплаши да задуши последния действащ тръбопровод за Европа, въпреки че ракетните атаки предизвикаха извънредни прекъсвания на тока в Украйна. Газовите хранилища на Европа ще трябва да бъдат напълнени отново през 2023 г., този път без какъвто и да е тръбопроводен руски газ..."

Да припомним, на споменатата по-горе дата руският газов монополист "Газпром" предупреди, че заради отчетено "засядане" в Украйна на руския газ, който би трябвало да се доставя за Молдова, от 28 ноември ще започне да намалява подаването на газ за транзит през украинска територия. Проблемът засега бе решен, но неизвестностите остават.

Операторът "Нафтогаз Украйна" отказва да транспортира газ през пункта "Сохрановка" и така единственият останал маршрут е през станция "Суджа", преносът през която всъщност "Газпром" заплаши да свие.

Транзитът през Украйна е последният останал маршрут за доставки на руски тръбопроводен газ до западноевропейските пазари. Руската федерация постепенно намали доставките на газ за континента след избухването на войната в Украйна. Първо беше напълно спрян транзитът на газ през газопровода Ямал-Европа и "Северен поток", след това бяха взривени тръбите на "Северен поток-1" и "Северен поток-2". По "Турски поток" се извършват и доставки за Балканите и Унгария.

В предишните два броя The Economist коментира други горещи теми: "Падението на крипто" и "Ефектът Тръмп".